Чи ростуть свині у рік свині?

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Сало завжди було й залишається одним з уже жартівливих і водночас серйозних символів України.

Свинарство як галузь тваринництва забезпечувала колишню УРСР на 46 відсотків м`ясом (яловичина і баранина перебували на нижчих позиціях). Нині ж прийнято вважати, що ця галузь поставлена фактично на коліна. І доки потік імпорту легальної та нелегальної свинини не зменшиться, відновити втрачені традиції буде вкрай важко. Однак перші сміливці-тваринники уже з`являються на аграрному небосхилі. І йдеться саме про Львівську область.

11 порід

На Львівщині сьогодні, як розповів заступник голови облдержадмінстрації Іван Стефанишин, поголів`я свиней збільшилося. Згідно зі статистичними даними, нині це 280 тисяч голів (на 10 відсотків більше, ніж торік). Якщо ж говорити не про приватний сектор, а про організовані форми господарства, то там показник іще вищий — 30 відсотків. За словами держслужбовця, останнім часом в області запроваджно низку серйозних проектів.

“Зокрема, до Стрия уже йдуть данські інвестиції. Там на базі колишнього сільськогосподарського комплексу уже повним ходом триває реконструкція приміщень, — розповідає пан Стефанишин. — А проектна потужність цього комплексу — 54 тисячі голів. Сподіваюся, впродовж найближчих двох років він запрацює на високому рівні. Уже незабаром туди мають завезти першу тисячу свиноматок… Другий серйозний проект — “Барком”, який охоплює кілька районів: Пустомитівський, Самбірський, Золочівський і Буський (до речі, ферма розташована у віднедавна відомому всім Ожидові — Н. К.). В Угринові Сокальського району також місцеві фермери-тваринники впроваджують нові технології. Та й в інших районах є свої підприємці, які успішно займаються свинарством”.

Загалом зростання галузі, як пояснює чиновник, пов`язане з тим, що свинарство швидкоокупне. Багатьом відомо, що і раніше розведення свиней завжди було привабливим через високу плідність та відносно швидку, порівняно з вирощуванням інших сільськогосподарських тварин, капіталовіддачу. За даними корпорації “Тваринпром”, нині племінні господарства України розводять 11 порід свиней. Найбільшу популярність мають велика біла, полтавська м`ясна та українська м`ясна.

Сало — сила, хімія — могила

Треба зазначити, що велику увагу фермери приділяють корму для свиней. Адже щоби підвищити та прискорити виробництво тваринницької продукції, якісної породи не достатньо. Потрібна ще й правильна годівля.

Зрештою, у кожного селянина є свій досвід годування свиней. Утім, не усі знають: якщо людина росте до 25-річного віку, то свиня — лише 28 тижнів. Потім, скільки її не годуй, тваринка обростатиме салом. Найбільшою помилкою сільські фермери вважають перегодовування свиней картоплею, а також їжею зі столу господарів, що вже трохи підкисла. У результаті поросята хворіють на розлади кишково-шлунково тракту, а це аж ніяк не на користь їхньому нормальному росту і вазі.

Комбікорми — окрема тема. Експерименти з годуванням тварин певними видами комбінованих кормів на перший погляд дають результат — поросята ростуть не щодня, а щогодини. Потім же м`ясо дорослої свині часто м`ясом і не пахне.

Узагалі для кожного віку й породи свиней, як запевняють спеціалісти відділу тваринництва управління АПК, слід використовувати особливі корми. Бо ж свиня — не всеїдна тварина. Основне завдання у підсосний та післяпідйомний періоди — максимально використати цю здатність до швидкого росту (але тільки не хімією).

Іноземне м`ясо “давило” і “давить”

“На Львівщині акурат стоїть питання про будівництво комбікормового заводу, — розповів нам Іван Стефанишин. — Наразі підшуковують місце. Обладнання уже є. Саме ж спорудження не повинно бути довготривалим, оскільки воно модульне. Можливо, комбікормовий завод незабаром постане у Буському районі”.

Основною проблемою галузі обласний держслужбовець називає насамперед насиченість ринку м`яса закордонною продукцією через так звані “сірі схеми давальницької сировини”. Якщо до вирішення цього питання поставитись з усією відповідальністю, інші зникнуть самі собою або потребуватимуть незначних зусиль.

Чому ж свинарство так “рушило з місця”, а у попередні роки тихо занепадало? Іноземне м`ясо “давило” і далі “давить” вітчизняну галузь тваринництва, кажуть фермери. “Однак нині психологія тих, що приходять займатись цим видом діяльності, уже інша, — відповідає на запитання пан Стефанишин. — Розумні і підприємливі люди бачать та усвідомлюють, наскільки в галузі короткий період окупності капіталовкладень”.

Держслужбовець переконаний, що загалом у нашій державі ця ніша є вільною. А за умови наведення порядку на кордоні та забезпечення європейського рівня захисту прав товаровиробника галузь свинарства могла б збільшувати як прибутки підприємців, так і державну скарбницю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *