Олександр Ледида: "Партія регіонів - очевидний переможець нових виборів"

Ганна ШЕВЧУК, “Україна і час”

|

Пригадуєте сцену з фільму “Пригоди Шурика, або Операція И”, коли на іспиті погано підготовлений студент один за одним тягне білети, сподіваючись, що йому пощастить відповісти хоча б на якесь запитання?

Деякі політичні партії діють за такою ж “студентською логікою”, вимагаючи проведення все нових і нових виборів, щоби якось поліпшити свій електоральний результат. Не можуть вони змиритися з втратою народної довіри та усуненням від влади. Але цим політикам повернути довіру людей уже не вдасться. Так вважає народний депутат України, член фракції Партії регіонів Олександр Ледида.

— Те, що Партія регіонів погодилася на проведення позачергових парламентських виборів, — програш чи виграш?

— Це свідчення нашої відповідальності за долю країни. Навесні цього року партії, які не отримали влади, та чиновники з близького оточення Президента спровокували низку конфліктів — навколо парламенту, Конституційного Суду, Генеральної прокуратури. Опозиційні політики зрозуміли, що вони втрачають свою популярність у виборців, які з полегшенням спостерігають за стабільною роботою уряду Віктора Януковича та сповнюються оптимізму щодо свого майбутнього. Опозиція повинна була працювати в парламенті і готуватися до наступних виборів у 2011 році, але це її не влаштовувало — їй потрібна була влада вся й одразу.

Наша партія зробила все для збереження стабільності і миру. Однак подальше поглиблення кризи загрожувало громадянським конфліктом та розколом країни, що призвело б до ще гірших наслідків. Усвідомлюючи ці небезпеки, Партія регіонів вирішила взяти участь у позачергових парламентських виборах. Ми не підтримуємо позачергових виборів, але ми їх не боїмося. Жоден соціолог не може заперечити той факт, що наша партія здобуде перше місце на парламентських виборах восени 2007 року. Більше того, згідно з будь-якими опитуваннями, Віктор Янукович залишається політиком, який має найвищий рівень довіри у нації. Ми завжди були чесними з нашими виборцями, і саме тому вони в нас не розчарувалися.

Якщо хтось не бачить цих очевидних речей, то він може тішити себе сподіваннями на якісь неочікувані результати народного волевиявлення. Проте, повертаючись до порівняння зі студентами на екзамені, хочу сказати: “Чудес не буває”. Для того, щоб скласти іспит на “відмінно”, потрібно добре вчитися, а для того, щоб люди підтримали вас на виборах, слід тяжко працювати і показувати конкретні результати. Наш електоральний успіх ґрунтується на щоденній відданій праці уряду Віктора Януковича та парламентської коаліції. Цю роботу українці оцінюють позитивно.

— Чи змінилися передвиборчі гасла Партії регіонів порівняно з кампанією-2006?

— Вибори для нас — це можливість вести конструктивний діалог з народом, спільно подумати про долю дітей і майбутнє країни. У 2006 році ми обіцяли, що відродимо економіку і створимо можливості для подолання бідності нашого народу. У 2007 році вже маємо конкретні результати, які доводять, що ми не обманули своїх виборців популістськими гаслами, а справді виконали все, що обіцяли.

Партія регіонів йде на вибори задля підтримки стабільності у державі, зростання економіки, створення нових робочих місць, збільшення доходів наших громадян. У 2007 році заробітна плата зросла на 12 %, при цьому зберігаються низькі ціни на основні продукти харчування і товари, в тому числі на хліб.

Нещодавно Світовий банк високо оцінив діяльність уряду Віктора Януковича, зазначивши, що економіка України розвивається нині успішніше за всі інші перехідні економіки. Зростання ВВП — в середньому 8,3 % на місяць. Навіть в умовах штучної політичної кризи нашому уряду вдається підвищувати соціальні стандарти і темпи зростання виробництва.

Уряд Януковича також робить усе для створення перспективи для України як технологічно розвиненої держави. За нинішнього уряду наша країна стала лідером у Східній Європі за темпами впровадження інформаційних технологій. Кабінет Міністрів планує втричі збільшити державну підтримку школам, щоб наші діти отримали найкращу освіту, засновану на новітніх технологіях.

Звісно, ще чимало питань залишається на порядку денному. На часі –продовження політичної реформи і делегування повноважень у регіони, щоб гроші, зароблені громадою, працювали на місцях, а не були призначені для підгодовування менш успішних і працьовитих. Заможні регіони — це основа добробуту і цілісності України.

Ми також виступаємо за те, щоб зробити пріоритетом врятування українського села і забезпечити гідні прибутки сільському населенню. Партія регіонів іде на вибори, щоби навести лад у земельних відносинах, зупинити рейдерство і безвідповідальність місцевої влади, не допустити скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Оскільки це знищить приміські овочеві та тваринницькі господарства і спровокує різке підвищення цін на сільськогосподарську продукцію.

— Вважають, що партіям, які є при владі, завжди складніше вигравати вибори, ніж опозиції, оскільки народ не дуже полюбляє владу, незалежно від того, які політики її представляють. Ви відчуваєте, що у 2007 році важче вести передвиборну кампанію, ніж торік?

— Думаю, нам не важче, ніж опозиційним партіям, тому що ми можемо продемонструвати свої досягнення, а от наші опоненти — далеко не завжди. Подивіться, як хазяйнують народні обранці від опозиційних партій у місцевих радах. Чи змогли вони зробити виділення землі прозорим? Чи побудували нові дороги? Створили нові підприємства? Відремонтували лікарні? Стримали ціни на місцевих ринках? Налагодили регулярне вивезення сміття з подвір`їв? На жаль, у більшості випадків ці депутати виявилися ще корумпованішими, ніж ті, на місце яких вони потрапили. Наші опоненти використовують красиві гасла, які знаходять відгук у серцях людей. Але за гаслами немає нічого, окрім бажання таких політиків опинитися у центрі перерозподілу фінансових потоків. Тому дивіться на досягнення і вчинки політиків, а не на їхні обіцянки.

— З ким об`єднається Партія регіонів у майбутньому парламенті?

— Звісно, для нас буде важливо виступати з майбутніми партнерами з одних політичних позицій. Найважливіше нині для України — це збереження стабільності, продовження курсу реформ і зростання прибутків громадян. Заради цієї мети будемо співпрацювати з усіма конструктивними силами, які готові розділити з нами відповідальність за ситуацію у країні. Ми знайдемо потрібні компромісні рішення, оскільки демократія будується на компромісі, який не суперечить закону та інтересам суспільства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *