Космічні проблеми США

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Національному управлінню з аеронавтики і дослідження космічного простору заважають пияки-астронавти, шкідники та диверсанти.

Усесвітньо відому американську компанію NASA останнім часом супроводжують невдачі. Причому різноманітні проблеми вилазять на поверхню одна за одною.

Остання оказія трапилася наприкінці минулого тижня, коли невідомий співробітник компанії-підрядника пошкодив два комп`ютери, один з яких був призначений для роботи безпосередньо з орбітальними станціями, інший — для використання на Землі. Зловмисник перерізав проводи усередині комп`ютерів. І хоча Біл Ґерстенмаєр, помічник керівника NASA з космічних операцій, переконував, що ці несправності не могли загрожувати ні безпеці станції, ні життю астронавтів, усе ж журналісти зчинили чималий галас з приводу негараздів на космічній компанії Америки.

За фактом навмисного пошкодження проводять розслідування. Представники NASA відмовляються повідомляти версії можливих мотивів диверсанта. Назву компанії-субпідрядника також не зазначають. Відомо лише, що вона постачає комп`ютерне устаткування і датчики напруги.

Крім того, продовжує роботу спеціальна комісія з перевірки здоров`я астронавтів NASA. Її створили тоді, як у крові деяких астронавтів уже після повернення на Землю знайшли сліди алкоголю. Фахівці виявили як мінімум два випадки, коли астронавти вирушали в політ у стані алкогольного сп`яніння. Астронавтів допускали до старту, незважаючи на попередження лікарів та інших членів екіпажу про те, що вони становлять загрозу безпеці польоту. До того ж комісія зафіксувала й інші випадки вживання алкоголю менш ніж за 12 годин до старту, що суворо заборонено.

Остаточний звіт комісія подасть наступного тижня. Керівники ж NASA наразі не підтвердили і не спростували заяв про такі випадки. Вже згаданий Ґерстенмаєр обережно сказав, що йому про щось таке нічого не відомо.

Російські фахівці поставилися до інформації про пияцтво астронавтів дуже скептично. За словами Ольги Козеренко, співробітниці Інституту медико-біологічних проблем, що здійснює медичний супровід російських космонавтів, в умовах невагомості спиртні напої дуже впливають на організм. Прекрасно це розуміючи, астронавти зовсім не прагнуть ризикувати своїм життям і вкладеними у політ мільярдами доларів. За сім років спільної експлуатації космічних станцій жодного разу не виникало проблем, пов`язаних з алкоголем. Козеренко стверджує: російські космонавти мало вживають спиртного, що вже й говорити про американців, які взагалі байдужі до нього.

Представники Центру керування польотами NASA вважають, що за настільки жорсткого контролю порушення передстартового режиму просто не можливі. А повідомлення, що ганьблять NASA, є комусь вигідні, і з`явилися вони не просто так.

Хай там як виправдовуються американські астронавти, але факт залишається фактом: кількість конфліктних ситуацій у цій сфері значно зросла. Згадати хоча б арешт Лізи Новак у лютому після того, як та напала на суперницю свого коханого капітана Колін Шипман. Або напад у березні на космічний центр імені Джонсона, скоєний електротехніком компанії, що співпрацює з NASA, Вільямом Філіпом, у результаті якого загинув його колега Девід Беверлі.

Незважаючи на все це, NASA планує самотужки впоратися з проблемами і навіть оптимістично заявляє про успіх майбутнього запуску шатла “Індевор”, який заплановано на 8 серпня.

До речі

Жириновський прогнозує занепад Америки

“Відтепер США не можуть претендувати на світове лідерство”, — заявив російський політик Володимир Жириновський, коментуючи скандал з приводу пияцтва серед астронавтів НАСА.

“Країна не має майбутнього й опускається до розряду маргінальних держав. Ми не зловтішаємося — все це дуже сумно. Настає занепад Америки. Така держава не може бути претендентом на світове лідерство, — сказав Жириновський журналістам. — Сьогоднішнє становище корінного населення США не набагато краще, ніж у період першої міграційної хвилі, коли емігранти займалися розбоєм, убиваючи корінних жителів. Крім того, США — це країна, яку сьогодні ненавидить більша частина планети. За кількістю антагоністичних настроїв у світі США посідає перше місце”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *