Пригоди "Барселони" в Юрмалі

Павло ПАЛАМАРЧУК, “Україна і час”

|

Минулого понеділка у концертному залі “Дзінтарі” латвійського курорту Юрмала закінчився шостий Міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики “Нова хвиля-2007”. Україну на ньому представляли відразу два учасники: дует “Барселона” і співак із Прикарпаття Василь Лазарович.

Усього ж за головний приз у розмірі 50 тисяч доларів у фіналі змагалося 18 конкурсантів із 14 країн світу. Їм довелося пройти потужне сито відбору, адже загалом на конкурс було надіслано понад 8 тисяч заявок.

Багато експертів уважали наших учасників реальними претендентами на перемогу. Це ж підтвердив і перший конкурсний день. Галина Гаврилко з Ужгорода і Володимир Ткаченко із Дніпропетровська, які, власне, і є дуетом “Барселона”, виконавши легендарну “Барселону” Монсеррат Кабальє та Фреді Меркурі, отримали від журі найбільшу кількість балів. Василь Лазарович після першого дня показав лише сьомий результат, проте його оксамитовий баритон надзвичайно вразив Миколу Баскова.

До речі, “Барселоною” опікується продюсер Олег Чорний, під пильним контролем якого два роки тому Юрмалу підкорила відома нині співачка Тіна Кароль, отримавши другу премію і приз Пугачової. Його теперішня підопічна Галина Гаврилко навчається у Львівській державній музичній академії ім. М. Лисенка. Вона є лауреатом всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Володимир Ткаченко був учасником відомих українських проектів “Шанс” і “Ти — зірка!”.

Другого дня конкурсанти виконували хіт своєї країни, а третього — пісні, написані спеціально для них. Наш дует упевнено отримував найвищі бали, та в кінцевому результаті так і не дотягнув до першої сходинки. На заваді “Барселоні” стала молдовська виконавиця Наталя Гордієнко, яка здобула 312 балів і повезла з Юрмали 50 тисяч “зелених”. Відставши від переможниці лише на 4 бали, “Барселона” розділила друге місце з латвійським співаком Ерґлісом й отримала чесно “заспівані” 30 тисяч доларів. Третє місце і, відповідно, 20 “штук” дісталися полячці Маріні, яка так запала у душу примадонні російської естради Аллі Пугачовій, що отримала від неї щедру відзнаку (50 тисяч доларів). На цьому роздавання грошей не завершилося. Як спецприз довіри 50 тисяч “зелених” від Алли Борисівни дісталися казахському бойз-бенду “Ring Go”, який водночас найбільше сподобався глядачам. Українцеві Василю Лазаровичу довелося вдовольнитися лише 12 місцем.

Дійство не обійшлося без ексцесів. Так, в участі у конкурсі відмовили постійній гості “Нової хвилі” Вєрці Сердючці, хоче це й попередньо активно афішували. Річ у тім, що в Андрія Данилка був підписаний договір на виступ, проте в останній момент артистові відмовили. Причина банальна — за умови виступу Сердючки трансляцію конкурсу не могли подати до ефіру (звісно, що російського).

Прикрість трапилася і з Валерієм Меладзе під час футбольного матчу між конкурсантами, серед яких була й “Барселона”, та членами журі. Не встиг співак відіграти й п`яти хвилин, як упав на землю і попросив заміни. Як виявилося, його прихопило серце. Тому Валерію одразу ж надали допомогу — перевірили пульс та приклали до чола холодний рушник. Однак уже наступного дня кремезний співак почувався непогано. “Коли я почав бігати, у мене збилося дихання”, — “скромно” пояснив він причину такого випадку.

На конкурсі у Юрмалі був і найбагатший українець Ринат Ахметов. Причиною такого візиту вважають те, що пан Ахметов перебуває у приятельських стосунках із співголовою журі “Нової хвилі” Ігорем Крутим.

ДОВІДКА “УіЧ”

Конкурс “Нова хвиля” вперше був організований у 2002 році. Ідея його створення виникла у відомих композиторів Ігоря Крутого і Раймонда Паулса. Лауреатами конкурсу у Юрмалі ставали відомі нині артисти: Діма Білан, Анастасія Стоцька, Тіна Кароль, Ірина Дубцова, Поліна Гагаріна та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *