Велика петля на шиї велоспорту

Іван ГЕЛЕМЕЙ, “Україна і час”

|

Найвідоміші велоперегони у світі — “Тур Де Франс” — традиційно та гордо називають іще “Великою петлею”. На жаль, скандальність останніх змагань, які фінішували минулої неділі у Парижі, дає підстави перейменувати їх на “Великий зашморг”.

Такої кількості допінгових “караулів”, як цьогоріч, включно з арештами спортсменів просто на території тренувальних таборів, зняттям із дистанції гіпотетичних (Винокуров) і цілком реальних (Расмусен) фаворитів, а до всього ще й із бомбовими вибухами вздовж велотраси не знали жодні змагання в історії велоспорту. Тож і не дивно, що відразу після завершення “Тур Де Франс-2007” почали лунати цілком офіційні заяви на кшталт того, що велоспорт можуть навіть на деякий час усунути з проґрами Олімпійських ігор.

Утім, перегони таки завершилися, й у них, звичайно, є якийсь переможець. У жовтій майці лідера на Єлисейських полях фінішував молодий іспанець Альберто Контадор із команди Discovery Channel, кольори якої захищає і наш земляк Ярослав Попович. Чесно кажучи, на Контадора перед початком найбільшої багатоденки не ставив ніхто. Як можна було прогнозувати перемогу спортсмена, який лише вдруге бере участь у “Тур Де Франс”? Контадор не був ані лідером, ані другим номером навіть у своїй команді. І у Леві Лейфеймера, і у Ярослава Поповича досвіду виступів у змаганнях такого ранґу було значно більше. Урешті, й Лейфеймер, і Попович проїхали “Тур” чудово: американець фінішував у загальному заліку третім, українець — восьмим. Але одибва залишились у затінку молодого іспанця. Звісно, Контадорові неабияк пощастило, коли за чотири етапи до кінця перегонів із Франції вигнали Мікаеля Расмусена — данійця, який упевнено лідирував і вже був готовий приймати поздоровлення із загальною перемогою. Проте Расмусена дуже вчасно для переслідувача спіймали на зумисному ухилянні від проходження допінг-тестів — і жовта майка перейшла до Контадора.

Іспанцеві, звичайно, честь і хвала, а от допінґовий урожай на “Тур Де Франс-2007” може призвести до вилучення велоспорту з проґрами вже найближчої Олімпіади. Керівники цього виду спорту просто в розпачі. Кожного “профі” перевіряють на допінг 15-25 разів за сезон. Діють величезні штрафи, проте щоразу в епіцентрі скандалів опиняються найсильніші — харизматичні лідери. Тож тепер запроваджено новинку: упійманого на допінгу велосипедиста не лише дискваліфікують щонайменше на два роки, але і стягуватимуть із нього річну зарплатню.

Побачимо, чи вдасться електрошоком воскресити повішеника…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *