Підземелля під бетоном

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Підземелля Самбора замість того, щоб досліджувати, заливають бетоном.

Як стало відомо «Погляду», нещодавно у Самборі працівники, що наводили благоустрій території на площі Ринок, біля Ратуші натрапили на підземний тунель, викладений каменем. Проте мер міста, щоб не затягувати виконання робіт, дав вказівку засипати підземелля бетоном та викласти плиткою.

Як розповів кореспондентові «Погляду» начальник відділу архітектури та містобудування Самбірської міської ради Богдан Медведик, під час виконання робіт він був у відпустці, тому дізнався про випадок лише пізніше. «Підземний перехід виявили працівники з лівої сторони входу до Ратуші, – каже пан Богдан. – Мені потім говорили, що він має висоту близько метра, а розміщений всього на 50 сантиметрів під землею. Таке високе розташування свідчить про те, що, швидше за все, його збудували десь у XIX столітті для певних господарських потреб. Шкода, що архітекторам не дали можливості його дослідити. Керівництво міста не дозволило вивчити підземелля, бо це затягнуло б виконання ремонтних робіт».

Таке поводження з історико-архітектурною спадщиною міста є нормою для міського голови Самбора. «У місті є дуже багато підземних переходів, – коментує «Погляду» ситуацію архітектор, реставратор, керівник архітектурно-реставраційної майстерні №3 інституту “Укрзахідпроектреставрація” Лідія Горницька. – Місто має унікальне географічне положення і вирізняється тим, що тут будували чотириярусні пивниці – підземелля. Трагедія Самбора у тому, що до влади приходять люди, які «засвинюють» місто, замість того, щоб намагатися якось зберегти цінну архітектурну спадщину. Вони не читають відповідного законодавства, не керуються ним у своїй роботі і приймають суб’єктивні рішення. Теперішній міський голова не зважає на статус Самбора як історичного міста і робить по-своєму».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *