Єва у святині

Михайло ЯРТИШ, “Україна і час”

|

За повідомленням грецького агентства церковних новин, місцева влада дозволила доступ у старовинний афонський монастир Зігу всім охочим, в тому числі і жінкам.

Це рішення, проте, не означає, що буде скасовано аватон (особливий режим доступу на півострів Афон), який суворо забороняє вхід жінкам і навіть самкам тварин. Вважають, що згаданого закону дотримуються у чернечій республіці протягом більше тисячі років. Декілька літ тому влада Греції негативно відреагувала на резолюцію Європарламенту, яка закликала дозволити жінкам відвідувати Афон в рамках дотримання рівності між статями.

Утім, монастир Зігу може стати винятком із правил, оскільки він розташований приблизно за сорок метрів від офіційного кордону Афону, який заборонено переступати жінкам.

Перша згадка про Зігу датована 942 роком нашої ери. Церковно-господарська організація проіснувала до кінця XII століття. До наших днів збереглись фортечні стіни монастиря з одинадцятьма вежами, а також руїни собору, зведеного на початку XI століття. Сьогодні тут тривають масштабні розкопки, які проводить міністерство культури Греції.

Найвідомішим в історії жителем Зігу був преподобний Афанасій Афоніт, який в середині X століття заснував і добре знаний нині монастир Афону Велику Лавру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *