„Від міліції краще триматися подалі”

Світлана КОВАЛЬ, "Ратуша"

|

Минулого тижня представники Харківського інституту соціальних досліджень розповіли про результати со­ціологічного дослідження, яке вони проводили разом із Науково-дослідною лабораторією соціальної та психологічної роботи.

У квітні 2007 року опитали 1200 респондентів, аби з’ясувати громадську думку щодо різних аспектів роботи міліції Львівського регіону. Загалом працю міліціонерів оцінили позитивно (якщо порівнювати з 2003 роком, добре, що не з

1913-м), однак слід констатувати кілька „болючих місць” правоохоронної діяльності. Понад 24% опитаних вважають, що місцева міліція працює добре, а от 41% людей повністю незадоволені їхньою роботою. Рівень довіри до захисників правопорядку є вищим, ніж до органів влади та політичних партій і водночас значно нижчим, ніж до церкви та громадських організацій. Можливо, така недовіра пов’язана з протизаконним насильством, яке, за словами громадян, робітники міліції здійснюють навмисне, аби розкрити той чи інший злочин. Більшість респондентів зійшлися на тому, що для львівської міліції не характерні такі особистісні якості, як чесність, порядність, чуйність і людяність. Натомість „охоронці закону” вправно використовують своє службове становище для особистого збагачення, відштовхують людей грубістю та нахабністю, а також небажанням виконувати свої обов’язки. Мешканці Львівщини вважають, що краще триматися осторонь нашої міліції, адже міліціонери „не готові до ризику заради простих людей і завжди піклуються про власну вигоду”. Проблема ще й у тому, що між громадою та правоохоронцями немає зворотного зв’язку, тобто люди можуть гарно відгукуватися про міліціонерів, однак іти на співпрацю з ними не готові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *