Вірастюк — найсильніша людина Європи

Ярослав БІЛЯЧ, "Ратуша"

|

Минулого вікенду у столиці нашої держави панував спортивний дух — у Києві проходили Перші європейські спортивні ігри.

Гості і мешканці міста могли насолоджуватися змаганнями спортсменів із багатьох європейських держав. Та найбільше глядачів зібралося під аркою Дружби народів, де відбувалися шалено популярні у нашій державі Богатирські ігри. Силачі змагалися у шести складних вправах. Стартували зі штовхання тачок, навантажених величезними шинами, вага яких сягала 750 кг. Пізніше богатирі піднімали „прес вікінга” — важкі куби, а згодом намагалися зрушити з місця вантажівку тощо. У всіх змаганнях перемагав український богатир Василь Вірастюк. Щоправда 200-кі-лограмову кулю спортсмен не зміг зрушити з місця, а от 170-кілограмову Василь із легкістю підкинув шість разів. Після цього всі зрозуміли, що саме українець є найсильнішою людиною Старого континенту. За активну підтримку глядачів Вірастюк віддячив своєю футболкою і шортами, які зняв і кинув у натовп. Після завершення турніру українцеві вручили Кубок Перших європейських спортивних ігор. Після тріумфу найсильніша людина Європи поділилася враженнями з кореспондентом „Ратуші”, який зателефонував Вірастюку і почув хриплий і стомлений голос богатиря:

— Перемога на Перших європейських спортивних іграх далася мені дуже важко. Настільки, що досі не можу відійти (розмова відбулася у середу). Я не мав права не перемогти, адже змагання відбувалися у Києві. Підтримати мене прийшли дуже багато людей. Розслаблятися не міг ще й тому, що у мене були досить сильні суперники.

Титул „Найсильніша людина Європи” дуже важливий для мене. Саме на нашому континенті мешкають найсильніші богатирі світу, тож перемогти їх дуже почесно. У змаганнях брали участь дуже сильні атлети, я випередив естонця Андруша Муромця й литовця Вітаса Блекайтіса. Щодо вправ — легких не було, всю турнірну дистанцію потрібно було проходити на всі 100.

Ретельно готувався — до своїх виступів лаштуюся у звичному режимі, тягаю у залі „залізо”, працюю зі снарядами, які потім підійматиму на змаганнях.

Окрім Кубка спортсменам вручали ще й фінансові винагороди?

— Звичайно. Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту чемпіона Європи має нагородити премією — 2000 умовних одиниць. Якщо порівнювати фінансові аспекти Богатирських ігор і професійного спорту найвищих досягнень, то важко сказати, що більше приносить прибуток. Якщо перемагати на олімпіадах — заробиш значно вищі преміальні, однак це не так просто. Все залежить від того, якого рівня атлет, і які він демонструє результати.

Відомо, що Ви займалися штовханням ядра. Чи не пробували себе коли-небудь у важкій атлетиці, адже могли б розраховувати на серйозні результати на найвищому рівні?

— Над таким навіть не задумувався. Не вважаю, що штовхання ядра чи важка атлетика — моє покликання. Тоді мріяв, що­правда, поїхати на Олімпійські ігри і там перемогти. Але зараз змінювати вид спорту не збираюся. Як і не збираюся найближчим часом йти в політику, як роблять багато відомих спортсменів.

А як щодо перспектив влаштувати Богатирські ігри у Львові?

— У цьому році нічого такого не планую. Торік ми проводили змагання, під час яких шукали богатирів між простими людьми, але у нашому календарі 2007 року жодного турніру у вашому місті немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *