У селі Йосипівка завершили розкопки

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

«Фосфорна катастрофа» змусила археологів покинути місце роботи за кілька днів до завершення розкопок.

Як розповів «Погляду» Тарас Милян, заступник директора науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» інституту археології Національної Академії Наук, начальник експедиції, археологам вдалося дослідити сумарно площу у 13 тим м кв., що для України є вперше. «Це надзвичайно велика площа. І це вперше у нашій державі, коли під час інвестиційних робіт вдається відкрити таку велику площу під розкопки», – зазначив він.

Археологи зіткнулися із фактом переплетення на території села Йосипівна кількох народностей. Про це свідчать і знайдені речі пшеворської, вельбарської та черняхівської культури, і рештки жител (як наземних, так і землянкових), а також різноманітна кераміка та багато прикрас, як срібних, так і скляних і металевих. «На одному об’єкті ми виявили рештки трьох культур. Це досить показово, оскільки, за нашими висновками, відкрито було лише промислову зону, тобто поселення мало б бути дуже невеликим. Тим не менше, на цій території проживали різні народи», – розповів пан Милян.

Окрім унікальних речей, які свідчать про проживання на цій території готів та римлян, археологи розповіли також і про три колодязя, які мали цілковито різну будову, що теж є підтвердженням версії про переплетення культур на одній території. На жаль, вдалося дослідити лише два колодязя, оскільки події у Буському районі не дали завершити роботи.

На сьогодні перед археологами залишається лише два питання. Чи вдасться продовжити роботи, чи доведеться законсервувати недосліджені рештки. Друге ж питання полягає у музеї, куди передаватимуть знахідки. Як пояснив Тарас Милян, Історичний музей не зможе прийняти усі знахідки. Тому доведеться, мабуть, залишати їх в Олеському замку до настання кращих часів, коли у Буську побудують краєзнавчий музей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *