Бульба-фест – рок the best

Тетяна ЛАЗАРЕВИЧ, „Новий Погляд”

|

Гран-прі відомого фестивалю втретє «зірвали» львів’яни.

Справжньому українцю соромно не знати, хто такий Тарас Бульба, адже кожен читав, або принаймні чув про однойменну повість Миколи Гоголя. Якщо робити прив’язку в літературно-історичному контексті, то Тарас Бульба – це символ сміливості і сили, відданості ідеї та боротьбі за справедливість. Зараз «Тарас Бульба» – це назва потужного рок-фестивалю української рок-музики. Характерні риси залишились ті самі – сила, ідея, відвага. І ось вже десять років триває битва, тільки не зі списами в руках. Основною зброєю є талант, професіоналізм, амбітність.

Минулими вихідними центральна площа міста Дубно Рівненської області перетворилась на своєрідне „поле битви”. Любителі новаторського музичного мистецтва мали нагоду «спожити» максимум свіжої рок-музики. Тому це місто стало місцем єднання прогресивної молоді і вже вкотре приймає учасників та гостей на Всеукраїнському рок-фестивалі «Тарас Бульба-2007».

Участь у фестивалі взяли двадцять п’ять молодих гуртів з усієї України, які своїми виступами доводили, що вміють робити якісну та драйвову музику. Триденна концертна програма була поділена на дві частини. У п’ятницю, 13 липня, виступали гурти, яким пощастило потрапити на фестиваль. Кожна група виконувала по дві пісні. Пізно вночі, після довгої наради журі, ми дізналися, що до другого туру увійшло тринадцять гуртів. Дивним було те, що саме тринадцять, адже за стандартами фестивалю до другого туру потрапляє лише десять виконавців. Можливо, на такий вибір журі вплинуло знакове число «п’ятниця тринадцяте», та це лише здогади.

У суботу до уваги журі на чолі з Юрієм Шаріфовим, було представлено по чотири композиції від кожного гурту. Результати конкурсу були відомі вранці наступного дня.

Судді довго обговорювали виступи, подекуди і сперечались, але володаря гран-прі визначили одностайно. Ним стала молода львівська музична формація – гурт « Кожному своє».

Наступного дня свято справжньої української музики продовжувалось із гуртами-гостями. До Дубна приїхали «Папа Карло», «Полинове поле», «Ніагара», «Тенета», « Кінг сайз», «Etwas Unders», «Весняний галас», «Трутні» та переможці минулорічного фестивалю « Тарас Бульба-2006» гурт « Анна». Дуже очікуваним був виступ хед-лайнера фестивалю Шона Карра та гурту «D. V. S.». Іноземний гість відмовився розмовляти з журналістами. Натомість Шон Карр запросив юного мешканця Дубно, одинадцятирічного Сергійка Кущика, зробити фото на пам’ять.

Щодо переможців, то всіх турбувало питання, чому вже втретє гран-прі виборюють львів’яни. Юрій Шаріфов зазначив, що «секрет полягає у тому, що Західна Україна відокремлена від масової російської культури». І тому помітно відчувається як еволюціонує повноцінна, багата і змістовна музика, виплекана на культурі мислення. Володарі гран-прі львівський гурт «Кожному своє», підкреслив Юрій Шаріфов, з найвищої професійної точки зору має відмінне аранжування. Ще однією несподіванкою для журі була поява теж львівського гурту «7 небо». І знову пан Шаріфов приємно здивований, що анологів в Україні поки що немає. «Це інтелектуально свіже» бачення світу, відтворене у музиці стилю рок.

Судді дозволили собі порівнювати східні і західні гурти, й дійшли висновку, що західна молодь помітно відрізняється оригінальністю, новизною ідей та всеосяжністю. Натомість гурти зі східної частини України не подолали ще бар’єру на історичному підгрунті й помітний відгомін радянщини. Один із членів журі, який себе жартома назвав «тіньовим» головою, Сергій Шишкін, зазначив, що «вони можуть виконати, але не мають що». Так він охарактеризував репертуар гуртів зі східних теренів України.

Фестиваль задовольнив емоційні потреби публіки і сприяв культурному піднесенню молоді. Організовують його, передусім, щоб виявити таланти, допомогти реалізувати мрії початківців. Будемо сподіватися, що не менш феєрично відбудеться фестиваль «Тарас Бульба-2008». Це буде також ювілей з нагоди 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя наступного року. Талановиті гурти знову зможуть показати свою творчість і почерпнути щось для свого внутрішньо-морального розвитку та багатогранного вираження. Фестиваль «Тарас Бульба» – це місце, де по-новому відкривається бачення дій, мудра перспектива і ефективний стимул.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *