Загадково висока інфляція

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Днями Державний комітет статистики оприлюднив сенсаційну інформацію: у червні зафіксовано рекордний за останні 7 років рівень інфляції — 2,2 відсотка.

Найбільше у червні ціни зросли на споживчому ринку — на 3,5 відсотка. Овочі подорожчали майже на 35 відсотків. Також підвищилась вартість борошна, цукру, круп, олії, маргарину, макаронних виробів. Проте деякі продукти і подешевшали: сало, яйця, молоко та сир (на 1-8 відсотків).

Причини червневої інфляції міністерства трактують по-різному. Так, у Мінфіні вважають, що зростання цін “на все” зумовили нафтопродукти та хліб. “Ви знаєте, яку уряд виконав роботу зі стабілізації цін на ринку нафти та борошна, — зазначив у коментарі “Українській правді” міністр фінансів Микола Азаров. — Але наслідки цієї ситуації відобразилися аж у червні”.

Натомість сайт Міністерства економіки інформує, що зростання споживчої інфляції загалом за перше півріччя 2007 року (на рівні 4,2 %) є значно нижчим за зростання середньозваженого індексу споживчих цін за аналогічні періоди попередніх років. Окрім того, нещодавно міністр економіки Анатолій Кінах заявив, що найближчими днями затвердять перелік заходів з інфляційної політики на друге півріччя. Реалізують ідею “дотримання прогнозованих показників, закладених у держбюджет-2007”.

Український центр економічних та політичних досліджень імені Разумкова узагалі в усьому звинувачує… статистику, яка “демонструє чудеса еквілібристики”. Мовляв, у липні ми побачимо зниження інфляції на ті самі 2,2 % (завдяки подешевшанню овочів і фруктів).

Натомість науковий співробітник групи макроекономічного аналізу Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук пояснює інфляцію підвищенням цін на хліб. Також суттєву роль зіграла надто дорога цього року молода картопля.

“Торік, — зазначив економіст, — цей фактор не впливав на інфляційні показники. І тут винних не знайдеш, адже регулювати ціни на овочі складно, бо майже усе їх вирощування зосереджене у приватному секторі. Нині, внаслідок несприятливих погодних умов, рослинництво — у не найкращому стані. Однак слід віддати належне Кабміну, який посилив заходи щодо унеможливлення суттєвих цінових стрибків. Зокрема, облдержадміністраціям розширили повноваження для регулювання торговельних надбавок”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *