Чи чекає Садового доля Буняка?

Наталка КИСІЛЬ, Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Дві сесії упродовж одного дня, 5 липня, переповнили чашу терпіння Громадського форуму Львова. Усе ухвалене на одній з тих сесій — “нічній” — нині багато хто схильний вважати незаконним.

Нагадаємо, йдеться про звільнення головного редактора комунальної газети “Ратуша” Миколи Савельєва, призначення заступником Садового його кума Василя Косіва, надання дозволу ТзОВ “Архібуд” на будівництво у парковій зоні “Знесіння”, що перебуває під охороною ЮНЕСКО. Сумнівні рішення депутатів планують надати юристам для всебічного аналізу і, якщо будуть підстави, скерувати до прокуратури.

Що ж стосується самого Андрія Садового, то він узагалі порушив присягу, оскільки “є гарантом дотримання на території міста законодавства”. Отже, Форум вирішив не прощати керівникові Львова його “нічної витівки” і готує не що інше, а — відставку.

У Законі України “Про місцеве самоврядування”, статті № 79, йдеться, що звільнити з посади міського голову можна таким чином: після проведення референдуму (для цього потрібно 1/10 підписів городян); вироку суду про неконституційні чи незаконні дії; за рішенням депутатів міської ради (2/3 голосів таємного голосування).

У місті Лева уже був прецедент дострокового припинення повноважень керівника міста. Попередник нинішнього голови Любомир Буняк, як відомо, позбувся мерського крісла “завдяки” голосам міських обранців.

Чи повториться історія у 2007 році? Наскільки це ймовірно, кореспондентки “УіЧ” поцікавилися у юристів, депутатів, представників громадськості, а також у жертви минулої каденції Львівської міської ради пана Буняка і пересічних львів`ян.

“Для звільнення мусить бути мотивація”

Тетяна КОРНІЄНКО, юрист, головний консультант комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування:

— Чи можна дві сесії проводити одного дня? Про це закон мовчить. Усі ці питання належать до регламенту. Останній треба затверджувати на першій же сесії нового скликання. Позачергова сесія — це закономірно. Щоправда, тут мусить бути мотивація: у зв`язку з чим скликають засідання. Про ймовірність звільнення скажу так. Будь-яка людина може звертатися до Феміди зі скаргою на рішення ради. Щось не подобається — звертайтеся. Кінцевий результат визначить рішення суду. Зрештою, про це йдеться у ст. 79 закону “Про місцеве самоврядування”.

“Усе залежить від чесності суддів”

Олег МАЦЕХ, голова координаційної ради Громадського форуму Львова:

— Форум відмовляється від референдуму через дві причини. По-перше, це складна процедура, бо необхідно зібрати величезну кількість підписів, аби референдум ініціювати. Якщо доведуть, що кілька підписів є неправильними чи люди від них відмовилися, вся робота буде зведена нанівець. Адже неважко знайти з десяти тисяч двох людей, які скажуть, що вони нічого не підписували.

По-друге, впливатиме також високий рейтинг Садового завдяки продуманій піар-кампанії — роботі прес-служби, яка подає позитивні матеріали. Мер уникає звіту перед громадою, що є порушенням закону. Ця хитра тактика, на жаль, працює на високий рейтинг міського голови.

Оптимальний варіант — подати до суду незаконні ухвали. Але тут є інша проблематика. Уся суть у “чесності” суддів, які залежать від місцевої влади, яка виділяє квартири. Наприклад, в останній злощасній ухвалі йдеться про виділення ділянок і квартир для суддів Львова. Цю інформацію ми ще перевіримо. Але порушення Ратуші настільки очевидні, що громадським організаціям вдасться виграти справу.

“Відставка Садового — даремна справа”

Любомир БУНЯК, екс-міський голова Львова:

— Нинішня міська рада продукує аферні та антизаконні справи. Для дилетантів, що прийшли до Ратуші, закони “не писані”, вони роблять усе, що їм заманеться. Вважаю, що нинішні депутати й надалі порушуватимуть закон — це ж їм нічим не загрожує. Між міським головою і депутатами є домовленості. Вони працюють за принципом: сьогодні міський голова — депутатам, завтра депутати — міському голові. Наприклад, за те, щоби проголосувати за Василя Косіва, треба було заплатити міському голові.

Я вважаю, що відставка Садового — даремна справа. Якщо Львів говорить про відставку, нехай говорить, а згодом це забудуть. Знаю, що незаконні ухвали потрібно подавати до суду, це правильно. Але переконаний, що прокуратура спочатку вирішуватиме справу, а потім усе “замне”. Адже у державі хаос і беззаконня…

“Вважаю, що ми маємо хорошого мера”

Тарас КОГУТ, депутат Львівської міської ради (фракція “Наша Україна”):

— Громадська ініціатива щодо відставки мера — “чорний” піар. Нема підстав говорити про незаконні рішення (кадрові призначення чи “нічну” сесію). Усі кадрові зміни відбулися на законних підставах, регламент не було порушено. Річ у тім, що тоді на сесії довго відбувалися консультації, і рада не могла погодити з міським головою чимало питань. Якщо депутати хотіли працювати ввечері, треба віддати їм належне, що вони мали бажання працювати надалі. Коли громадські організації кажуть про незаконність рішень, то вони просто піарять свою діяльність.

Нам, депутатам, важлива їхня думка. Але я не вірю, що Садового може спіткати доля Буняка. Вважаю, що ми маємо хорошого мера, який робить чимало корисних речей для міста, яких, до слова, раніше не було. У роботі Садового є певні помилки, але також чимало переваг.

“Помилки — це наш спільний мінус”

Віра ЛЯСКОВСЬКА, депутат Львівської міськради (фракція УНП):

— Якщо ініціативні громадські організації хочуть допомогти місту, треба керуватися іншими методами, а не критикувати певні ухвали. Порушень регламенту сесії не було, бо ми усі погодилися на вечірнє засідання. Вважаю, що людям набридли організації, які вкотре говорять про це. Якщо юристи знайдуть прорахунки ухвал, це буде наш спільний “мінус”. У кого немає помилок? Відставка Садового — абсурдна справа, оскільки помиляються усі разом: і мер, і депутати. Так і скажіть читачам, що у Садового не буде аналогічної історії, яка сталася з Буняком. Останній пішов через впертість відбудови Високого Замку.

А може, референдум?

— Як би ви проголосували на референдумі щодо довіри чи недовіри міському голові Львова?

Роман МАТІЯШИК, автомеханік:

— Я далекий від політики. Але думаю, що люди можуть зняти з посади мера. Ми ж бачили вже неодноразово: народ багато на що спроможний. Андрій Садовий не виконує низки своїх обіцянок. Звичайно, всіх не виконаєш, але хоч трішки треба, бо люди тоді будуть шукати кращого.

Іван ГНИДА, пенсіонер:

— Я проти того референдуму. Бо нинішній мер — це людина діла. Не порівняти з колишнім Любомиром Буняком. Зараз уже видно багато його хороших справ. А якщо комусь здається, що він поки що мало зробив, то тільки тому, що не встиг.

Мирослав СКЛАДАН, будівельник:

— Люди будуть за референдум. Я особисто? Не знаю, не думав, можливо, якщо в мене буде час, піду та проголосую. Пан Садовий трішки, як на мене, не виконує того, що обіцяв, і, взагалі, трішки “недотягує” до посади мера. А може, йому не дають…

Пані Ольга, безробітна:

— По-різному буде. На референдумі за відставку проголосують ті, що не задоволені міським головою. Я — задоволена. Щоправда, він для мене фактично нічого не зробив: ні поганого, ні хорошого. Але як людина Андрій Садовий мені подобається. Додам, що я ходила до нього на прийом. Однак так і не потрапила…

Петро ЛЯШКЕВИЧ, викладач:

— Невідомо, як буде. Мені особисто здається, що цей мер є кращим за попереднього. Живу в центрі Львова і бачу, що стало чистіше (сміття вивозять), тихіше (машин нема на площі Ринок). Але загалом хочу сказати, що нема того кращого, того гіршого, це просто система така в Україні. А філософи кажуть: “Частина має ознаки цілого”.

Оля ПАНЬКІВ, студентка:

— Я є членом громадської організації “Українська народна молодь”. Як вирішать наші лідери, а я їм довіряю, так і приєднаюся. Стосовно ж інших львів`ян, то думаю, що чимало з них сподівалися від Садового більшого. Багато сподівань не справдилося. Але зараз, через події у державі, львівська ситуація відходить на другий план.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *