Сварка через спирт

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Конфлікт між головами адміністрації і ради на Тернопільщині напередодні виборів загострюється.

До старту виборчої кампанії ще добрі два тижні, а на Тернопільщині розпочалися справжні політичні баталії. Мабуть, сповідуючи лицарський кодекс честі, на арену вийшли перші особи області — глава облдержадміністрації та водночас представник “Нашої України” Іван Стойко і голова обласної ради, який репрезентує БЮТ, Михайло Миколенко. Поки що їхні дуелі відбуваються, так би мовити, у віртуальному вимірі. Ці мужі обмінюються “уколами” через власні прес-служби і ЗМІ. Проте один необережний крок може призвести до справжньої війни на самознищення. Щось подібне в області відбувалося і на попередніх виборах…

Голова-“імпотент”

Голова обласної ради Михайло Микуленко, виявляється, упродовж тривалого часу ніяк не може віч-на-віч зустрітись із керівником області Іваном Стойком. І це за обставини, що їхні кабінети розташовані в одній будівлі на вулиці Грушевського (ще з радянських часів у народі її називають “Білим домом”). Саме тому пан Микуленко звернувся до громадських організацій і місцевих ЗМІ з проханням влаштувати їм зустріч. Михайло Архипович звинувачує першу особу області у бездарному керівництві, у тому, що він навіть не спромігся за минулий рік освоїти дармових, виділених з держбюджету 3 мільйонів гривень. Пан Микуленко стверджує: такої немічної виконавчої влади на Тернопільщині не було за всі роки незалежності. Керівник обласного депутатського корпусу заявляє, що у стратегічній для області спиртовій галузі з приходом до керівництва Стойка розпочався справжній дерибан, а директорів спиртозаводів (на Тернопільщині їх 9) влада переслідує з політичних мотивів.

Дерибан по-бютівськи

Іван Стойко, над яким навис дамоклів меч звільнення — про це натякнув і Президент, щоправда, не назвав прізвища, — теж почав артобстріл позицій супротивника. Він звинуватив голову облради у тому, що той у своїй роботі передусім керується не власною позицією, а виконує вказівки БЮТ.

В інтерв`ю найбільш популярній обласній газеті “Вільне життя” Іван Михайлович заявив: “Коли я порушив питання про роботу підприємства “Алігатор”, до мене прийшло багато керівників від блоку Юлії Тимошенко, депутатів, бо серед співвласників є представники цієї політичної сили, й почали говорити про якийсь політичний тиск. І на інших підприємствах спостерігається щось подібне. У Бучачі виявили незаконний видобуток каменю, що має великий вміст граніту — за цим також стоять два депутати від БЮТу… Ми щиро зацікавлені у співпраці. Але її важко буде досягти, якщо нам і надалі говоритимуть: “Ми домінуватимемо в області, ми перемогли”.

Коментар

Володимир КОЛІНЕЦЬ, народний депутат України першого скликання, політолог:

— Суть конфлікту між Стойком і Микуленком полягає передовсім у бездарній кадровій політиці першого. З такою ситуацією не може змиритися голова обласної ради і б`є у дзвін. Звісно, у цьому є політичний контекст, оскільки Стойко і Микуленко репрезентують хоч і ситуативно близькі, проте яскраво виражені конкурентні середовища, які боролися за голоси на попередніх виборах і робитимуть це знову 30 вересня. На жаль, “Наша Україна” у Тернопільській області — це партія начальників-коритників, які дбають тільки про власну і місцевих “любих друзів” кишені. Вони лише прикриваються іменем Президента і водночас компрометують його. Вже не є таємницею той ганебний факт, що посади у нас в області продають, себто відроджується стара кучмівська традиція.

Під час сесії обласної ради, що відбулася минулої п`ятниці, 67 депутатів висловили недовіру керівникові спиртової галузі, який є креатурою Стойка і до цього жодним чином не був пов`язаний з цією структурою. Цьому передувала недовіра панові Матковському директорами заводів, оскільки, на їхню думку, він вдається до поборів.

Що стосується пана Стойка, то це справді випадкова людина в області. Він з`явився у нас у 1996 році. До цього працював сучкорубом десь у Сибіру, потім затесався до Руху, і пішло-поїхало. Мене дивує передусім позиція Президента, який терпить таку одіозну фігуру. Адже це величезний мінус для глави держави. Вважаю, що після виборів Стойко залишить область і працюватиме, мабуть, у Секретаріаті Президента, адже там такі кадри цінують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *