Ґвалтівники у сутанах

Володимир ЦВЯХ, “Україна і час”

|

Римо-католицька єпархія архієпископа США у Лос-Анджелесі виплатить щонайменше 600 мільйонів доларів у результаті численних судів щодо сексуальних домагань – інформує агентство Associated Press.

Оголошення домовленостей між католицькою єпархією та позивачами (а це понад 500 справ про сексуальні домагання з боку служителів церкви) відбулося на початку тижня.

Як повідомили агентству на засадах анонімності, католицька єпархія Лос-Анджелеса і представники її страхових компаній виплатять позивачам від 600 до 650 мільйонів доларів США. Унаслідок цього кожен з них отримає приблизно 1,3 мільйона доларів. Також планували оприлюднити конфіденційні особисті досьє священнослужителів, які підготували на момент початку судового процесу.

За останні два роки після перевірок Римо-католицька церква США отримала понад тисячу повідомлень про сексуальні домагання щодо неповнолітніх з боку священнослужителів. Голова єпархії публічно попросив вибачення за такі “жахливі гріхи та злочини”. Він також підтвердив намір Церкви виплатити згадану вище суму грошей жертвам наруги.

У 2005 році суд виніс вирок найбільш відомому американському священику-педофілу Полу Шенлі. За зґвалтування неповнолітнього хлопчика у 1980-х роках його засудили на тривалий термін і позбавили духовного сану.

Проблема педофілії серед священиків у Штатах набула таких масштабів, що американська влада змушена ухвалити спеціальну Хартію боротьби з педофілією у церковних лавах.

Деякі єпархії США вже розрахувались з постраждалими. У Бостоні подібний скандал уперше стався у 2002 році, але вже у 2003 році 550 постраждалих отримали загалом 85 мільйонів доларів компенсації. Якщо єпархія й надалі продовжуватиме таку політику, то всі кошти виплатять до візиту Папи Бенедикта у США, запланованого на 2008 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *