Безпритульний гастролер

Євген ЛАДИЖЕНСЬКИЙ, “Україна і час”

|

Квартирний злодій навіть не знав адрес пограбованих ним помешкань.

Побутує думка, що бомжі та алкоголіки належать до категорії найменш фахових квартирних злодіїв. На відміну від професіоналів, вони зазвичай працюють неакуратно, а проникнувши у помешкання, можуть не зауважити добре схованих грошей та цінностей. 43-річний Микола Єгоров хоча й не мав постійного місця проживання і любив заглянути до чарки, проте у “квартирному питанні” був справжнім фахівцем. Аби потрапити до когось у квартиру, він довго “чергував” під вікнами майбутньої жертви, вивчав звички мешканців, можливі шляхи проникнення і лише тоді діяв. Однак одного разу обережному та досвідченому злодієві все ж не пощастило.

З відеомагнітофоном та кавою

Миколу Єгорова правоохоронці Залізничного райвідділу схопили на вулиці Вечірній просто біля виходу з будинку, який він щойно пограбував. У руках крадій тримав відеомагнітофон, а з кишень стирчали банки розчинної кави та пульт дистанційного керування до телевізора. Зловмисник був напідпитку і, вочевидь, не сподівався, що його чергова крадіжка завершиться таким фіналом. У райвідділі затриманий зізнався, що сам він не місцевий і на вулицю Вечірню потрапив випадково. Напередодні злочину випив горілки на вокзалі із двома безпритульними, сів у тролейбус, який і привіз його на затишну вулицю, назви якої не знає. Побачивши, що у будиночку нікого немає, вирішив його пограбувати. Для цього кілька годин спостерігав за “об`єктом” зі скверу. А коли стемніло, через кватирку проник усередину.

— Я заліз на підвіконня і стрибнув з нього на підлогу, — сказав затриманий правоохоронцям, — Думав, що у будинку нікого немає. Але раптом переді мною з`явилася жінка років 70-ти, господиня помешкання. Цього я не очікував.

Злодій вдарив в обличчя жінку, аби не заважала, і запитав, де лежать гроші. Та мовчала. Тоді вимкнув світло і, вже не звертаючи на жертву жодної уваги, взявся за обшук. На свою біду, Єгоров так захопився пошуками скарбів, що не помітив, як господиня вибігла з помешкання і викликала на допомогу міліцію.

Вокзал — останнє місце проживання

Під час слідства Микола Єгоров розповів правоохоронцям, що це не перша його квартирна крадіжка у Львові. Проте адрес пограбованих помешкань не знає. Слідство встановило, що затриманий народився у Росії, але на початку 80-х років минулого століття перебрався до України. Спочатку мешкав у Криму, а згодом у Херсоні. Жив без прописки і неодноразово потрапляв до в`язниці. Останній раз відсидів 9 років, після чого у березні 2006 року його скерували на Львівщину в реабілітаційний центр. Однак тамтешнє життя йому не припало до вподоби, і Єгоров обрав для себе залізничний вокзал як місце постійного проживання.

— Ще під час перебування у центрі, — заявив Микола, — я під приводом консультації у лікаря відлучався з притулку і їздив до Львова. Але замість візитів до медзакладу скоював квартирні крадіжки. У чужих помешканнях, куди я проникав різними шляхами — через кватирку, балкон або зламавши двері, — насамперед шукав гроші, ювелірні вироби або ж побутову техніку. Де розташовані квартири, які обкрадав, не знаю, бо Львів для мене –абсолютно чуже місто, тому я тут практично не орієнтуюся.

Орієнтир — дороге вікно

Правоохоронцям вдалося дослідити шляхи “бойової і трудової слави” затриманого. З`ясувалося, що перед крадіжкою на вулиці Вечірній він відзначився ще у двох місцях. Так, у травні минулого року, блукаючи містом, злодій забрів на вулицю Золоту. За словами Єгорова, його там привабили пластикові вікна на одному будинку і пожежна драбина поруч. Дорогі вікна, як зауважив крадій, свідчили про добробут мешканців, а драбина полегшувала доступ до квартири. Цікаво, що у своїх припущеннях злочинець не помилився, бо вийшов із цього помешкання зовсім не з порожніми руками. Дочекавшись, коли стемніє, перевірив, чи, бува, немає кого вдома, а тоді газовою трубою підійшов до вікна і відчинив його за допомогою викрутки. У квартирі без значних зусиль відшукав тайник, де лежало 6 тисяч 500 гривень, а в іншій схованці натрапив на золоті речі на суму 8 тисяч 470 гривень. Гроші злодій пропив, а речі попродавав на Привокзальному та Краківському ринках.

Вдало проведено операція надихнула на інші подвиги. Рівно через місяць Єгоров вдало похазяйнував уже на вулиці Варшавській. Коли господиня повернулася після роботи, то застала вдома розкидані речі у всіх кімнатах та виявила пропажу двох золотих ланцюжків, браслета, двох перснів, кількох пар сережок, фотоапарата “Самсунг”, плеєра “Секо”, мобільного і радіотелефону та болгарки. Усього — на суму 5 тисяч гривень.

Обираючи покарання Миколі Єгорову, Залізничний суд Львова врахував ступінь тяжкості скоєного злочину, особу підсудного, якого раніше неодноразово притягали до кримінальної відповідальності, і позбавив його волі на шість років.

ДО УВАГИ

Як заховати гроші?

Залишаючи помешкання без нагляду під час літніх відпусток, господарі намагаються сховати цінні речі та гроші подалі від злодіїв. Але чи можна у квартирі сконструювати надійний тайник? За спостереженнями оперативників, більшість людей ховають свої заощадження у шафах, різноманітних шухлядках та столах. Приблизно чверть — в одязі та білизні. Кожен п`ятий наївно гадає, що найнадійнішим місцем схову можуть бути книги. Однак, як свідчить практика, злодії не лінуються перегорнути сторінки книжок та детально вивчити палітурки кожного тому домашньої бібліотеки. До того ж господарі потім самі можуть забути, де заховали свої заощадження.

Не варто прикріпляти гроші скотчем до задніх стінок меблів чи за картину або дзеркало. Туди заглядають навіть новачки злочинного ремесла. Це саме стосується й вазонів. Якщо ж домушник нічого не знайде у квартирі, то попрямує до кухні та ванни. Там його увага буде зосереджена на холодильнику, газовій плиті, вентиляційному люку. Злодій також перевірить баночки з крупами, борошном, бо 6 відсотків людей ховають заощадження саме у продуктах харчування і впевнені, що там їх ніхто не знайде. У ванній кімнаті досвідчений злодій обов`язково залізе у пральну машину, простукає кахельну плитку, підвісну стелю і не погидує засунути руку у туалетний бачок (у цьому місці 1 відсоток господарів облаштовують собі тайник).

То де ж тоді найкраще ховати гроші? Адже бувають випадки, коли злодії не знаходять цінностей. На думку правоохоронців, найоптимальніше — обладнати своє помешкання системою охорони або зберігати гроші у банку. Якщо такий варіант не влаштовує, то можна спробувати самому сконструювати сховок на власний страх і ризик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *