"Тарас Бульба-2007": Львів знову на висоті

Павло ПАЛАМАРЧУК, “Україна і час”

|

Після виступу на концерті зятя Юлії Тимошенко випровадили міліціонери.

Упродовж десяти років невеличке місто Дубно Рівненської області стає епіцентром масштабного українського рок-вибуху. Адже саме тут відбувається свято справжньої музики — конкурсний фестиваль “Тарас Бульба”. Цього року протягом 13-15 липня 25 україномовних колективів змагалися за право здобути гран-прі фесту і почесне звання кращого рок-гурту України.

Ще першого дня дійства центр Дубна заполонила молодь з неординарними зачісками, одягом, татуюваннями і пірсингом. Як зізналися потім організатори, вони самі були здивовані таким напливом поціновувачів музики. Того дня усі 25 команд повинні були виступити перед глядачами і журі зі своїми двома україномовними композиціями. З них лише 13 мали шанс пройти у наступний, фінальний конкурсний день. Гурти викладались на сцені сповна, а спраглі якісної музики гості вправно витанцьовували.

Хоч за результатами регіональних відборів Львів був представлений аж чотирма колективами, до фінального другого дня “Бульби” “доспівали” лише дві формації. Отже, минулорічні володарі першої премії фестивалю — хлопці з колективу “Кожному своє” і гурт “7 небо” на чолі з талановитою солісткою — повинні були захищати честь Львова як культурного та співочого центру. І, як результат, кілька років невтомної праці на музичній сцені дали позитивний результат. Так, гурт “Кожному своє” здобув гран-прі фестивалю, яке дає право безкоштовно записати власний сольний альбом на студії “Тарас Бульба”, а “7 небо” — ІІІ премію. Окрім того, перша формація перемогла у номінаціях кращий вокал, барабанщик і клавішник, а остання — у номінації кращий гітарист. І премію фесту отримав кременчуцький гурт “Pins”, ІІ премію — “Slap” з Луцька, а дипломантами “Бульби” стало одразу два колективи — “Витівки” (Київ) і “Ауткрай” (Луцьк).

Останнього, третього дня фестивалю відбувся гала-концерт “Бульбароко”. До речі, виступам передувала низка цікавих подій, які створювала публіка. Основні моменти веселощів розгорталися у наметовому містечку, яке спеціально для “неформалів” обладнали біля місцевого стадіону. Зі самого рання його мешканців будив рев байкерських мотоциклів. Оригінально повеселитися вирішили луцькі панки. В один із центральних фонтанів вони вилили два літри шампуню і пінки для ванни, після чого влаштували лазневий день.

Під час концерту всі “відривалися” сповна. Найвеселіше було спостерігати за трійцею бабусь, які пробралися майже під саму сцену і зі здивуванням слухали незвичну їм музику. Цього вечора глядачів своїм співом тішили переможці фесту, а також спеціально запрошені гості: гурти “Анна”, “Полинове поле”, “Трутні”, “Etwas Unders” та інші. Завершальну крапку дійства поставив колоритний гурт “D.V.S” на чолі із Шоном Карром. Зірковий зять Юлії Тимошенко поміж пісень сипав зі сцени компліментами до публіки, а після виступу, зійшовши зі сцени, смачно поцілував Євгенію Тимошенко у губи і під галас фанатів швидко, у супроводі міліції, зник у салоні авто.

Загалом фестиваль відбувся на високому рівні. Та прогалини все ж були. Найбільший мінус — відсутність туалетів. “Пивні” проблеми глядачам доводилось вирішувати у кущах чи під`їздах. Тож міліціонери мали нагоду “підзаробити”, а міський голова Дубна Леонід Дудко — виправдатися за незручності. Мовляв, громадський туалет будують, але завершити через нестачу коштів не встигли. Здивувала також не надто гостинна поведінка місцевих парубків і міліціонерів. Так, перші “подарували” кільком неформалам на згадку про Дубно синці, а другі намагалися запхати якогось “патлатого” у “бобик”. Зокрема, коли одного приїжджого почали бити місцеві, люди у формі просто розігнали їх, а потерпілого звинуватили у бійці, посадили в машину і повезли у райвідділ.

Та все ж таки дійство вдалося на славу, засвідчивши, що в Україні ще є “жива” і якісна музика, з якою не соромно виступати й на європейському рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *