Ігор Гимон: "Необхідно, щоб держава контролювала випуск трамадолу"

Юрій ОЛЕНЕЦЬ, “Україна і час”

|

Майже місяць минув відтоді, як новим начальником управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВСУ у Львівській області став Ігор Гимон. Аби втриматися на цій посаді, новий керманич УБНОНу має навести лад із незаконним обігом наркотиків та ліквідувати “підпільний” продаж трамадолу.

Що вдалося зробити Ігорю Гимону у цьому плані, з`ясовував наш кореспондент.

— На одній із прес-конференцій Михайло Цимбалюк висловив здивування, що трамадол без рецепта продають кому завгодно, окрім працівників УБНОНу. Чи вдалося вам зробити “контрольну” закупівлю?

— У травні до нас надійшла інформація про те, що на вулиці Замарстинівській в аптеці, яка належить приватному підприємцеві пану Доктору, продають трамадол без рецепта. Ми приїхали на місце і задокументували факт незаконного продажу цього лікарського засобу. В аптеці наші працівники також вилучили трамадол та кілька порожніх капсул від нього, а проти провізора порушили кримінальну справу.

— Кажуть, що після загостреної уваги до продажу трамадолу в аптеках з`явився його аналог з назвою “Золдінар”.

— Я чув про це. Але що стосується проблеми трамадолу, то треба підкреслити, що це проблема не тільки міліції. Бо за перший квартал нинішнього року держава випустила цього лікарського засобу 30 мільйонів доз, коли існує потреба лише у 5. Тобто необхідно, аби його випуск контролювали “наверху”, щоб не було надлишків. Адже ці надлишки, радше за все, потраплять до рук наркоманів.

— Скільки аптек на Львівщині, за вашою інформацією, нині незаконно приторговує трамадолом?

— Незаконного продажу на сьогодні практично немає. Це стосується і мережі аптек “Доктор”. Тиждень тому ми затримали одного торговця, який збував трамадол біля аптеки. Однак провізор до того не мав жодного стосунку. Цього чоловіка, який раніше відбував покарання за збут наркотиків, ми схопили на вулиці Івана Франка. А біля аптеки він стояв тому, що там легше було знаходити потенційних клієнтів.

— Може, власники аптек, провізори, відчуваючи посилену увагу до них, на якийсь момент просто принишкли, вичікують, коли спаде пильність?

— Переконаний, що більшість аптек ведуть діяльність чесно і їхні власники не схиляють провізорів до незаконної реалізації трамадолу. Є, щоправда, поодинокі випадки. Але ми на них тут же реагуємо. На території області нині зареєстровано 618 аптек, 246 аптечних пунктів і 288 кіосків, які мають право провадити діяльність, пов`язану з продажем сильнодійних лікарських препаратів. У більшості цих закладів не порушують законів.

— Через місяць-два на Львівщину по молодий мак хлинуть наркоділки з усієї України. Ваші працівники готові їх “зустріти”?

— Звичайно, але роботу у цьому плані веде не лише УБНОН, а й інші служби — передусім дільничні інспектори, які здійснюють подворові обходи. Акцент робимо на профілактиці та на боротьбі із збувальниками, які наживаються на чужому горі. Намагаємося не допустити понаднормового вирощення маку. Бо іноді люди засівають цілі макові плантації, коли ж приїжджаємо до них, кивають на 60-70-річних бабусь, мовляв, нічого не знаємо, мак засіяла старенька, щоб на Різдво було з чого готувати кутю.

— Торік міліція разом з ОДА створили наглядові ради — правоохоронці з чиновниками виїжджали у райони і вели роз`яснювальну роботу. Дали ці візити якісь результати?

— Ми переважно боремося з наслідками. Однак репресивними заходами наркоманію не здолати. Гадаю, що співпраця з усіма зацікавленими сторонами буде результативною. Цього місяця в облдержадміністрації керівники райдержадміністрацій разом з правоохоронцями обговорювали проведення спільних рейдів і визначили конкретні місця візитів та дати. Не стверджую, що таким чином нам вдасться ліквідувати наркоторгівлю, але позитив від спільних рейдів є однозначно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *