Небезпечні калабані

Юрій ОЛЕНЕЦЬ, “Україна і час”

|

Цього року спека прийшла набагато швидше, ніж її очікували. Вже у травні термометр зафіксував понад 30 градусів тепла. Тож не дивно, що у таку погоду люди відразу потяглися до водойм.

Поніжити своє тіло під пекучим сонячним промінням на березі озера чи просто зануритися у прохолодну водицю — вершина насолоди. Щоправда, як засвідчує досвід, відпочинок приносить задоволення не всім. Тим паче, що у Львові практично немає водоймищ, пристосованих для купання.

— Упродовж чотирьох днів — з 24 по 26 травня — ми разом із санепідемстанцією інспектували міські озера на їх придатність до відкриття купального сезону, — каже Петро Гребенюк, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської міськради. — Виявилося, що плавати можна лише у чотирьох водоймах. Решта озер не відповідають санітарним умовам, і купання у них небезпечне для здоров`я.

Загалом на території Львова налічується 25 водоймищ. Практично всі вони — декоративні, які можуть використовуватися як місце відпочинку. Плавати та пірнати надзвичайники, зокрема, дозволили на озері Винниківському та у трьох брюховецьких озерах, що розташовані на вулицях Курортній та Пляжній. Там власники водойм заздалегідь почистили акваторію від сторонніх предметів (скла, металобрухту) та завезли на пляж пісок. Але найважливіше, що вода у цих озерах відповідає санітарним нормам.

Ревізори розуміють, що, незважаючи на заборону, дехто все одно купатиметься у декоративних водоймах. Їх не відлякуватимуть ні попереджувальні таблички про небезпеку підхопити болячку у калабані, ні рейди міліціонерів, які спеціально патрулюватимуть ці місця. А дарма. Бо, як свідчить статистика, торік у Львові втопилося 9 осіб, у тому числі 14-річна дитина.

— Утопитися можна і в ложці води, — каже Петро Гребенюк. — Але найбільша небезпека чигає на відпочивальників на водоймах, не придатних для купання. Скажімо, на неочищеному дні озера у мулі можуть лежати гострі предмети або навіть бетонні плити. Не знаючи цього, людина під час пірнання може вдаритися об них головою. І не буде навіть кому врятувати нещасного.

На думку начальника управління з надзвичайних ситуацій міськради, найнебезпечніші львівські озера, де дуже часто гинуть люди, розташовані на вулицях Повітряній та Симоненка. На останньому торік втопилася людина, а позаминулого року — молодий хлопчина, який т ільки-но закінчив восьмий клас.

ДО РЕЧІ

Протягом травня на Львівщині знайдено тіла десяти утоплеників. У селі Увині Радехівського району в річці Судилівці виявлено тіло Григорія В., 1951 року народження. У селі Вовчухах Городоцького району під час купання втопився Василь Г., 1958 року народження. Його тіло першими помітили місцеві мешканці.

НА ЗАМІТКУ

Відпочивальникам на водоймах заборонено:

— запливати за огороджувальні буї;

— підпливати до моторних суден, веслових човнів та інших плавзасобів;

— залізати на попереджувальні знаки, буї та інші предмети;

— стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і у місцях, де невідомі глибина та стан дна;

— розпивати спиртні напої і купатися у нетверезому стані;

— організовувати у воді ігри, пов`язані з пірнанням та захопленням тих, хто купається;

— подавати обманні сигнали заради жарту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *