Детективна історія кохання

Вікторія ДИМОЧКІНА, “Україна і час”

|

Історію кохання зрілого віку танцівниці Айседори Дункан і юного поета Сергія Єсеніна львів`яни та гості міста мали змогу побачити у понеділок, 28 травня, на сцені Львівського національного академічного драматичного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Напередодні вистави, ще у квітні, виник скандал. “Малесенькі подружні злочини” за п`єсою Габріелі Запольської у постановці режисера Романа Віктюка планували на 25 квітня у Львівській опері. Згодом виставу перенесли на 28 травня через пожежу у театрі маестро Віктюка, що сталася 22 квітня. Тоді постраждали актори і декорації. Принаймні так пояснила організатор Наталія Шевченко.

Не минуло й тижня, як обурений Роман Віктюк спростував цю версію і пояснив: справжня причина перенесення вистави полягає у відмові організаторів оплатити перевезення до Львова декорацій художника Володимира Боєра до “Малесеньких подружніх злочинів”. На початку травня театрально-детективна історія набула нових відтінків — з`явилися афіші гастролей вистави “Сергій та Айседора” у постановці Романа Віктюка, хоча режисер і далі заперечував свій приїзд до Львова. Організатор Наталія Шевченко натомість пояснювала, що квитки, придбані на квітневу виставу, дійсні до кінця травня.

Нарешті настало 28 травня. Не минуло й півгодини від початку дійства, як у залі почулися вигуки. “Віддайте нам наші гроші. Ми заплатили за іншу виставу. За що ми віддали 900 гривень?..”

Що ж до вистави, то слід наголосити, що вік акторів майже відповідав рокам героїв. Адже Єсеніну було лише 26 років, коли він зустрів 44-річну Айседору.

У виставі звучить музика Шнітке та романси на вірші Єсеніна. Єсенінських романсів у виставі всього три. Виконує їх соліст “Гелікон-опери” В`ячеслав Стародубцев. Він грає одного з трьох безіменних поетів, агента НКВД та містика. На сцені, крім закоханих, були присутні люди у довгих чорних пальтах — агенти НКВД, які символізували невільну країну, де зустрілися двоє вільних людей…

Художник Володимир Боєр зробив стильну декорацію в дусі хай-тек, костюми придумала популярна сьогодні Євгенія Панфілова. Пластика, музика, вірші, акторський темперамент допомгли доторкнутися до людської таємниці кохання.

— Це спектакль-гімн коханню, — розповідає режисер вистави Роман Віктюк. — Айседору Дункан і Сергія Єсеніна відправили у наш світ для того, щоби наші практицизм, розум, фальшивість відчули, що пронеслись дві комети. Неймовірною висотою польоту вони наблизили свій кінець. Адже Єсеніна знайшли повішаним, а через півроку шалик Айседори заплутався у колесі автомобіля і задушив її. Основою цієї вистави стала п`єса Нони Голікової під назвою “Сергій та Айседора…” з підзаголовком “Недокументальна історія про любов і смерть”. Я не став з`ясовувати кримінальних деталей, а ось таємниця кохання-мистецтва-безсмертя завжди цікавила мене, і доля Єсеніна дає чудовий привід для такої розмови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *