До Франції без романтики

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

Після доволі тривалої паузи національна збірна України з футболу повертається на футбольне поле і вкотре доводитиме, що вона не випадково стала учасником минулого чемпіонату світу у Німеччині і що так само не випадково націлюється на участь у Євро-2008.

А щоб досягти бажаного, себто виграти путівку на чемпіонат Європи, українцям слід зайняти одне з двох перших місць у своїй відбірній групі. І чи не головними конкурентами українців у цій боротьбі є французи, з якими підопічні Олега Блохіна і зустрічатимуться найближчої суботи у Парижі.

До цієї гри як Олег Блохін, так і його французький колега Раймон Доменек підійшли зі схожими проблемами, щоправда, у француза їх значно більше. Мова про травми лідерів збірних. З українського боку у цій грі не зможуть взяти участь Андрій Шевченко і Сергій Ребров, а з французького — Патрік Вієйра та Т`єрі Анрі. Утім, це лише вершина айсберга, адже, крім згаданих французів, не допоможуть своїй команді через травми також і Луї Саа, Віллі Саньоль, Мікаель Сильвестр та Сільвен Вільтор. Однак пан Доменек вирішив ще більше ускладнити собі становище. Навіть за такого скрутного стану справ він не запросив до збірної гравців “Ювентуса” Давида Трезеґе та Алена Бумсонґа, які, на думку французького фахівця, у Серії В, де виступав у минулому сезоні туринський клуб, не мали необхідних кондицій для ігор за збірну. Зважаючи на це, цілком можливо, що справдиться прогноз президента “Динамо” Ігоря Суркіса, який розповів “УіЧ”, що, на його думку, українці у Парижі щонайменше не програють.

Хоча і тут не все залежить від футболістів, адже є ще фактор суддів. У теперішній ситуації про нього не слід забувати, адже обслуговуватиме цей матч іспанська бригада арбітрів на чолі з Луісом Медін Кантахело. З українцями на рівні національних збірних цей арбітр не пересікався, а от французи його добре запам`ятали. Адже саме він у фінальному матчі минулого чемпіонату світу був четвертим арбітром і вказав головному судді на удар Зідана головою у груди Матерацці. Чим це завершилося для Зідана і загалом для французької збірної — відомо. Українці ж можуть згадати хіба що доволі жорстке ставлення цього судді до нашої “молодіжки”, матч якої проти турків у 2005 році він обслуговував. Тоді завдяки йому у ворота українців було призначено пенальті, і ще у першому таймі “синьо-жовті” залишилися у меншості.

До речі, щодо “молодіжки”: днем раніше, себто у п`ятницю, підопічні Олексія Михайличенка проведуть перший матч кваліфікації до Євро-2009. У Києві “синьо-жовті” прийматимуть турків, а вже через п`ять днів у Харкові зіграють другий матч відбору — зі збірною Вірменії.

Національна ж збірна 6 червня, коли відбуватимуться наступні матчі відбірного раунду, відпочиватиме. А тому цілком сміливо у грі з французами можна викладатися “на всі сто”. Тим більше, що без цього у протистоянні з віце-чемпіонами світу навряд чи і на нічию варто сподіватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *