Юрій Кобзар: "Ми граємо для глядачів"

Андрій ПАКОШ, “Україна і час”

|

Саме під керівництвом Юрія Кобзара львівська “Енергія” досягла наразі найвищого результату у своїй історії — стала чемпіоном України з футзалу. Але на досягнутому команда не планує зупинятися, адже попереду її чекає перший в історії старт на міжнародній арені.

Як воно буде — можна тільки здогадуватися. Проте сподівання на успішний дебют уже сьогодні плекає не один вболівальник. Щоправда, перед тим команда відсвяткує чемпіонство, а потім знову “м`яч у ноги”.

— Пане Юрію, вже відомо, коли відбудеться вшанування нового чемпіона України з футзалу — львівської “Енергії”?

— Поки що у нас заплановано три дати — 16 червня, 22 або 29. Остаточної дати святкування ще не визначено. Річ у тім, що зараз ми запрошуємо гостей, і саме від їхнього графіку буде все залежати.

— Нині у чемпіонаті триває боротьба за срібло, і “Енергія” може відіграти одну з головних ролей у кінцевому розподілі місць. Як діятиме команда?

— Ми граємо у звичайному режимі. Ніхто завдання не відміняв, тобто в решті ігор сезону намагатимемося досягти позитивного для себе результату. Хоча в команді є певна втома, яка впливає на рівень гри. У нас було чимало напружених матчів, але намагатимемося грати на результат.

— Плануєте перейти межу сто очок?

— Ні. Такого завдання перед нами ніхто не ставив. Однак якщо перетнемо цей бар`єр, буде дуже приємно. Принаймні команда не збирається здаватися на милість суперників. У тих матчах, які залишилося зіграти, будемо прагнути позитивного результату, адже не хочемо, щоби наші вболівальники засудили гру команди, мовляв, стали чемпіонами, а далі можна “дурня клеїти”. Повірте, ніхто розслаблятися не буде.

— В останньому матчі проти львівського “ТВД” ви надали можливість з`явитися на полі Тарасові Кузю, який до того зіграв всього у чотирьох матчах. Які враження склалися від його гри?

— У нього дуже мало ігрової практики. В наступних матчах дивитимемося на Тараса більш прискіпливо. Загалом він хлопець дуже перспективний, тому старатимемося вводити його якнайшвидше до основного складу команди.

— Ви вже думали про те, хто поповнить лави “Енергії” в наступному сезоні і хто з гравців покине команду?

— Список потенційних новачків уже складено. Наразі розглядаємо п`ять кандидатур. Зараз тривають перемовини, тому щось конкретно говорити не буду. А що стосується того, хто покине команду, то мені б дуже хотілося, аби всі гравці залишилися з “Енергією” на наступний сезон. Якщо хтось виявить бажання попрощатися з нами, то на його місце обов`язково прийде нова людина. Якщо кілька гравців покине команду, тоді придбаємо на їхнє місце інших. Наразі всі питання розглядає керівництво команди, проте зміни будуть точно.

— Хтось з українських клубів уже подавав пропозиції з приводу придбання гравців “Енергії”?

— Узагалі-то розмови на цю тему ведуть закрито. Я кілька разів чув щось з приводу цього, але це інформація така собі, “одна бабка сказала”.

— Цього року свій турнірний шлях “Енергія” , так би мовити, пройшла на одному диханні. За рахунок чого вам вдалося уникнути спаду у грі команди?

— У нашому колективі дванадцять рівнозначних людей. Окрім того, команда не перший рік грає одним складом. Цьогоріч з`явився тільки Якунін, тому ми йшли до цього результату не один рік. Уся робота, яка була проведена, дала свої плоди саме цього сезону.

— У кожної команди після підйому у грі мусить настати певний спад. Ви як тренер можете спрогнозувати, коли приблизно очікувати спаду у грі команди, бо дуже не хочеться аби він припав на матчі в Кубку УЄФА?

— Звісно, що ми передбачаємо такі моменти, адже хочеться, щоби команда завжди грала на високому рівні. У цьому сезоні нам вдалося за рахунок рівноцінного складу латати певні дірки. Тобто якщо хтось вибував, то його одразу змінював інший гравець. Цього року в нас був дуже ритмічний календар, і ми вирішили всі проблеми успішно. Сподіваюся, наступного року календар буде таким самим, адже тоді буде простіше готуватися.

— Поділіться своїми думками з приводу проведення другого етапу.

— Можу сказати тільки одне — чемпіонат треба організовувати перш за все для глядачів. Ми граємо для них, і тому формулу проведення чемпіонату, яку сьогодні застосовують, вважаю неправильною. Повинен бути знайдений раціональний календар, щоби він всім подобався. Я не прихильник тої системи, за якою нині організовують чемпіонат. Окрім того, самі матчі потрібно проводити тільки у вихідні дні. Ще раз повторюся: ми граємо для глядачів. А якщо проводити матчі о дванадцятій годині дня, то для вболівальників такий розклад не дуже підходить. Та й самим командам він теж не дуже подобається.

— Як проводитиме “Енергія” міжсезонну підготовку?

— Уже заплановано поїздку до Шацька на десять днів. Після того поїдемо у Трускавець, а потім маємо турнір та поїздку до Москви. Там зіграємо кілька матчів з російськими клубами. Наразі план цієї поїздки тільки узгоджуємо, але думаю, що нам вдасться зіграти з командами, які входять до п`ятірки кращих у Росії. А після цього вже безпосередньо будемо проводити підготовку до Кубка УЄФА.

— Керівництво команди вже поставило якісь конкретні завдання на наступний сезон?

— Що стосується Кубка УЄФА, то в минулі роки Україну представляв донецький “Шахтар”, який показував доволі непогані результати. Нам дуже хочеться успішно пройти перший етап і гідно поборотися в наступному етапі. Зараз про матчі першого етапу сказати конкретно дуже важко, адже все залежатиме від жеребкування та місця проведення матчів. У нас тільки одна проблема — команда не має досвіду виступів на міжнародній арені.

— Проблему відсутності досвіду будете вирішувати зустрічами з росіянами?

— Так, адже рівень гри тамтешніх клубів доволі високий.

— Як вважаєте, хто з гравців “Енергії” поповнить лави національної збірної України?

— Думаю, що воротаря команди Володимира Кардаша та кращого бомбардира цьогорічного розіграшу Віталія Брунька керівництво головної команди просто зобов`язане запросити до збірної.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *