Державний переворот

Юлія КУХАР, Андріан РОМАНЧУК, „Новий Погляд”

|

„Сьогодні йде повзучий захват влади, йде тихий державний переворот. Вихід із нинішньої ситуації один – політичні домовленості. Люди зі зброєю не допоможуть розв’язати конфлікт.” Такі тези озвучив у четвер увечері президент Ющенко.

Глава держави вимагає від силових структур залишатися осторонь від політики і засуджує позицію міністра внутрішніх справ щодо вторгнення бійців „Беркуту” в приміщення Генеральної прокуратури. „Те, що сьогодні (у четвер, — Ред.) зроблено міністром Цушком, – це злочин. Люди, які виконали наказ, теж допустилися злочину”, –цитує президента його прес-служба. Під час брифінгу глава держави процитував 60 статтю Конституції, де сказано, що ніхто не зобов`язаний виконувати злочинні розпорядження чи накази. „За цей наказ треба нести кримінальну відповідальність”, – наголосив Віктор Ющенко. Президент також повідомив, що дав розпорядження Генеральній прокуратурі та СБУ розібратися в цій ситуації.

Що ж власне трапилося у четвер? Можна було б посміятися, якби не драматичність ситуації і її непрогнозованість. Четвергові „бої” почалися одразу після того, як президент вкотре звільнив Піскуна з посади Генерального прокурора України. Шокований таким поворотом подій Святослав Піскун спочатку сказав, що буде судитися з президентом, після цього передумав і захопив свій кабінет силою. Виламувати двері власного кабінету Піскуну допомагав спецпідрозділ „Беркут”, ситуативно очолений головним міліціонером держави Василем Цушком. Протистояти силовому штурму Генпрокуратури намагався начальник управління державної охорони Валерій Гелетей. Дійство супроводжувалося бійками, штовханиною, лайками та плачем, свідчать журналісти, які стали очевидцями цього інциденту.

Виконувачем обов’язків Генерального прокурора призначено прокурора Криму Віктора Шемчука. Наказ про звільнення Піскуна зачитав на вчорашній колегії генпрокуратури секретар РНБО України Іван Плющ, додавши, що Піскуна звільнено через суміщення державної посади зі статусом народного депутата. Втім, екс-Генеральний прокурор не погодився з таким формулюванням і нагадав, що вже намагався скласти зі себе депутатські повноваження. Відповідну заяву Святослав Піскун написав ще 14 травня. Цю заяву підтвердив заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Віце-спікер Верховної Ради вважає безпідставним звільнення Святослава Піскуна з посади Генерального прокурора у зв’язку з суміщенням займаної посади з депутатським мандатом. „Наш колега Піскун 14 травня подав заяву, вона зареєстрована у секретаріаті Верховної Ради”, – зазначив він з президії ВРУ. Віце-спікер додав, що парламент просто не встиг до цього часу розглянути заяву Святослава Піскуна…

Останній водночас заявив, що справжня причина його відставки нібито пов`язана із закриттям справи стосовно суддів Конституційного Суду. У середу Піскун озвучив свою позицію про те, що Ющенко незаконно звільнив трьох суддів Конституційного Суду України. Їх перебування на займаних посадах, на думку Піскуна, є легітимним, і нібито за це вільнодумство Ющенко його звільнив.

Водночас бойовий товариш Піскуна Василь Цушко пообіцяв арештувати тих, хто стояв у них на дорозі та заявив, що „МВС забезпечить нормальну роботу генпрокурора Піскуна”.

А тим часом хмари згущуються над самим Цушком. На можливість його притягнення до криміналу недвозначно натякнув глава держави. Щобільше, коли номер здавався до друку, із неофіційних джерел у столиці з’явилася інформація про начебто підписання Віктором Ющенком указу про звільнення головного міліціонера країни. Щоправда, офіційного підтвердження цього факту отримати не вдалося.

Масла у вогонь підлив і міністр оборони Анатолій Гриценко.

Він вважає ймовірним участь армії в залагодженні політичної кризи у разі виникнення силового протистояння. Про це він повідомив в ефірі полтавської телерадіокомпанії „Лтава”, передають „Українські новини”.

„Якщо виникне якась небезпека розвитку подій, то президент, як верховний головнокомандувач, може задіювати всі підрозділи, які в рамках закону можуть бути задіяні”, – сказав міністр. Сьогодні, за словами пана Гриценка, війська знаходяться в частинах постійної дислокації. Однак президент, як випливає з його вищенаведених слів, проти того, аби участь у розв’язанні конфлікту брали „люди зі зброєю”.

Показово, що новий виток конфлікту спалахнув наступного дня після того, як у середу президент Ющенко погодив із прем’єр-міністром Януковичем дату дострокових парламентських виборів. „Була досягнута домовленість, через яку можна встановити консолідовану загальну дату виборів, що узгоджується з позиціями політичних сил. Ця дата була названа, рішення було підтверджено, і була домовленість, що до вечора на столі з’явиться протокол, який підпишуть члени робочої групи, Іван Плющ, Микола Азаров і п’ять лідерів політичних партій, або ті лідери, які висловили бажання це підписати… На жаль, до пізнього вечора цей протокол не з’явився”, – заявив Віктор Ющенко на брифінгу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *