Віктори більше не розмовляють

Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Янукович тепер веде переговори з іншим Вітькою – Медведчуком.

Останній раз ім’я Віктора Медведчука мені доводилося чути у першоквітневому сюжеті новин на одному з українських телеканалів. Їй-Богу, я повірила, що він став головою адміністрації президента Ющенка, бо останнім часом здивувати чесний нарід подібними новинами просто неможливо. З’ясувалося, що жарт. Але, судячи з останніх чуток, які поширюються в українському інформаційному просторі, Віктор Медведчук таки повертається у велику політику. Кажуть, що колишній голова Апарату колишнього президента Кучми тепер буде юридичним радником чи то Партії Регіонів, чи то теперішньої провладної коалції. Цікаво, що попереднім першоквітневим жартом телесюжету була новина про повернення Піскуна на посаду Генерального прокурора України… Робімо висновки: якщо слідувати аналогії цих жартів, то незабаром в Україні курсуватимуть літаючі автомобілі.

Жарти жартами, але про повернення Віктора Медведчука у політику гудять чи не всі українську ЗМІ та інтернет-сайти. Поки що ця інформація на рівні чуток, втім неофіційні джерела „Погляду” підтвердили, що Янукович і Медведчук проводять закриті переговори. Відповідно до теми перемовин, пан Медведчук має стати головним правником коаліції, але це не головне. Головне те, що есдек долучиться до фінансування передвиборної кампанії Партії Регіонів, за що сподівається отримати прохідну квоту для вісьмох своїх людей у списку ПРУ та ще й зі збереженням партійності. У ролі головного „кризового правника” юрист-Медведчук може сильно прислужитися коаліції, особливо враховуючи, що він має вплив на суди, зокрема й на Конституційний.

Я у партію поПРУ…

Якщо Віктор Медведчук пройде за списком Партії Регіонів та проведе за собою інших соціал-демократів, то цей варіант можливий за умови вербування соціал-демократів у регіонали, або спільний похід у парламент у вигляді блоку. У першому варіанті перетворитися на регіоналів мали би такі особи, як Леонід Кравчук, брати Суркіси, власне, Медведчук, можливо, Ігор Шурма, Нестор Шуфрич… Навіть при нашій політичній Санта-Барбарі такий сценарій є неймовірним. Більш реальною видається можливість спільного списку регіоналів та есдеків у блоковому об’єднанні, до якого можуть приєднатися ліві політичні сили. Втім, Регіони поки що не афішують бажання йти на вибори з кимось, оскільки мають достатньо високий власний рейтинг, тож приєднання до них СДПУ(о), СПУ чи КПУ може виявитися зайвим баластом для регіоналів.

Якщо соціал-демократи об’єднані пройдуть у парламент за списками Партії Регіонів, у середині майбутньої коаліції може з’явитися так звана група Медведчука. У такому разі можна буде говорити про переділ сфер впливу у середині партії. Поява групи Медведчука значно послабить позицій ахметовських людей та може спричинити до внутрішньопартійного конфлікту в ПРУ. Однак заглиблюватися у ці деталі буде значно цікавіше, якщо реалізується сценарій спільного походу на вибори ПРУ та СДПУ(о) або принаймні стане відома дата дострокових виборів. Представники Партії Регіонів поки що не підтверджують і не заперечують факту вливання Медведчуків у їхню політичну силу. Очевидно, рядові партійці не ризикують давати конкретні коментарі, доки переговори не завершились та не сформовано спільної партійної позиції з цього приводу. Втім, можна припустити, що, скажімо, брати Суркіси, для яких тепер на першому місці футбол, все-таки знайдуть кавалок часу на ведення політичної дільності. Адже сам Поплавський також був депутатом, хоча не так часто інші народні обранці бачили „юного орла” під просторим парламентським куполом. Леонід Кравчук зі свого боку відкрито говорить про об’єднання політичних зусиль.

З іншого боку, увесь цей галас навколо СДПУ(о) може бути задуманою PR-акцією, яка свідчить про головне – соціал-демократи таки готуються до виборів.

Коментар

Ганна ГЕРМАН, депутат Верховної ради України, Партія Регіонів:

„Востаннє я бачила Віктора Медведчука 2004 року, коли він ще працював в адміністрації Кучми. Про те, що Медведчук може стати юридичним консультантом для Партії Регіонів, мені не доводилося чути. Поки що наша політична сила не гоується до виборів, однак, якщо припустити, що ми можемо йти у парламент разом із СДПУ(о)… Там також є порядні люди. Багатьох із них я шаную, наприклад, Нестора Шуфрича, якого вважаю дуже мужньою людиною, розумною і компетентною. Я була б обома руками „за”, якби він погодився йти на вибори разом із Партією Регіонів. Але все вирішує з’їзд партії.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *