Важкі борги “Поступу”

Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, «Ратуша»

|

Мавр справу зробив, але залишився всім винен.

“Поступ” для мене як дитина. А я дітьми не торгую” – Андрій Садовий, кандидат у мери.

У трансформаціях, які відбувалися з газетою “Поступ” і врешті зникнення її з львівського медіа-ринку під час перебування в міцних обі­ймах Інституту розвитку міста Львова” (по суті створеного та очолюваного сьогоднішнім мером Львова п. Садовим), аж ніяк не звинуватиш колег по перу, серед яких не бракувало неординарних особистостей. Всі вони “пахали”, сподіваючись на перемогу “Самопомочі” А. Садового і вдячність тріумфатора. Справжнє ж ставлення засновника і головного інвестора далося чути майже відразу після обрання мером п. Садового: газета, яка стільки зробила для його перемоги, припинила своє існування в червні минулого року! Формально це виглядало, як передача видання в управління редакції газети „Експрес”, за якою не важко було розгледіти гіпотетичну оборудку купівлі-продажу. Декого це здивувало, дехто отримав легкий шок від цієї несподіванки, адже незадовго до виборів Андрій Іванович голосно заявляв про те, що саме це видання навіки буде миле його серцю. Львів’яни подейкували про продаж часопису за кругленьку суму у кількасот тисяч доларів, які терміново знадобилися для розрахунку з кредиторами виборчої кампанії, але правда виявилася банальною: видання просто тонуло в шалених боргах і утримувати його було невигідно! Лише бізнес — нічого особистого! З’ясувалося, що “дитину”, можливо, просто ніхто й не мав бажання купувати, оскільки борги чада сягнули далеко за сто тисяч гривень, і це лише частина того, про що дізналася редакція „Ратуші” під час невеличкого опитування.

Проаналізуйте самі, тільки видавництвам “Армія України” і “Молода Галичина” рішеннями Господарського суду за позовами до ЗАТ “Видавнича група “Поступ” повинно сплатити близько 70 та 30 тис. грн. Рішенням ГС приватному підприємству “Надія-Вест” — 19 152 грн, ПП Остафійчук Н. М. — 6 125 грн, „Львівській газеті”, відповідно до актів звірки, — 12 246 грн, окрім того, „Поступ” „завис” і багатьом іншим кредиторам.

Директор державного підприємства Видавництво „Армія України” Богдан Адамович Карплюк не приховує свого обурення: „Наші стосунки із ЗАТ „Видавнича група „Поступ” регулювалися договором і чинним законодавством, що і доведено в суді, але сам кредит довіри був із нашого боку в першу чергу до п. Садового, а не до директорів газети. Дуже прикро, що спір доводилося вирішувати в суді, це не кращим чином характеризує ділові та людські якості нашого мера. Хочеться вірити, що цю газету прочитають депутати і сам міський голова, і він вплине на швидше повернення боргу видавництву, яке по суті підтримало його у важкий час виборчих перегонів не лише кредитом довіри”.

Директор видавництва „Молода Галичина” Андрій Занько: „Вважаю, що до нашого видавництва п. Садовий поставився непорядно, ми все-таки підтримали Андрія Івановича у складний для нього момент, пішли йому назустріч, пан Садовий виграв вибори, ми були впевнені в тому, що з погашенням боргів проблем не буде, планували далі працювати з “Поступом”. Маю надію, що ця публікація в “Ратуші” якось допоможе меру глянути на себе нашими очима, і він поверне гроші нашому підприємству, які заборгувала газета “Поступ”.

Дилер всеукраїнського перед­платного агентства п. Олег Радик: „Перед виборами голови міськради борг ЗАТ „Видавнича група “Поступ” був чималий, бо це підприємство не дуже дотримувалось фінансової дисципліни, але його керівники запевняли, що непроплати з їхнього боку тимчасові і пов’язані з виборчою кампанією, обіцяли все компенсувати щойно закінчаться вибори. Тому для мене було великою несподіванкою, коли газету „Поступ” фактично ліквідували. Потім її директорів мені довелося вишукувати ледь не по приватних конспіративних квартирах. Тепер вони працюють у міськраді і на ТРК „Люкс”.

Приватне підприємство „Надія-Вест”, Руслан Семашов: „Газету “Поступ” ототожнювали з ім’ям п. А. Садового. Я гадаю, що він не допустить, аби великі борги цього видання не погасили, адже це тінь на його репутацію як бізнесмена, людини і мера.

Останній редактор газети “Поступ” п. В. Хрущак: “Журналісти під моїм керівництвом працювали професійно, відносно її фінансової діяльності і боргів, звертайтесь до її колишнього комерційного керівництва”.

Андрій Білоус, депутат міськради, колишній генеральний директор „Поступу”: “Я працював у газеті “Поступ” до 2004 року і коли перейшов на посаду редактора у “Львівську газету”, то жодних боргів не було. Чому вони з’явилися після мене, не можу пояснити”.

Роман Рак, колишній журналіст “Поступу”: „Особисто мені керівництво „Поступу” винне 350 гривень, причому лише „білої” зарплати. Про оплату в конвертах я мовчу, бо жодними документами цього не доведеш. Багатьом донині не віддали грошей на відпустку. Є, звичайно, колишні журналісти “Поступу”, які вибили з Садового всі гроші, доплати і відпускні, але таких обмаль”.

P.S. Колишні комерційні директори “Поступу” Олександр Деніщук і Роман Габа не відповідали на телефонні дзвінки. А нинішній мер Андрій Садовий на прохання “Ратуші” прокоментувати причини виникнення боргів “Поступу” просто кинув слухавку. Неввічливо це якось, Андрію Івановичу…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *