"Живемо, як на пороховій бочці"

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Мешканцям будинку на вулиці Тургенєва, 30 у Львові несила терпіти бізнесмена і його кафе-бар.

Шестиповерхівка на Тургенєва, 30 у Львові зведена ще у 60-х минулого століття. Утім, зовні — дім охайний і доглянутий. Кілька років тому один з місцевих підприємців вирішив обладнати тут бар. Жителів будинку обурили наміри бізнесмена — мешкати над розважальним закладом з гучною музикою і п`яними криками мало кому захочеться. До того ж живуть тут переважно пенсіонери.

“Звикайте, бо буде гірше!”

Перед входом на подвір`я мешканці встановили залізну браму — щоби не ходили п`яниці та наркомани. Біля брами кореспондентку “УіЧ” уже чекає активіст дому Йосип Мисло з папкою паперів. Пропонує зайти у приміщення для двірників, де найкраще видно наслідки діянь бізнесмена.

“Наша “хрущовка” у 1970 році вже валилася, — розповідає по дорозі Йосип Йосипович. — Раніше на першому поверсі будинку була майстерня електробритв, потім — продовольчий магазинчик. Чотири роки тому якийсь бізнесмен вирішив облаштувати тут кафе-бар. Але для такого закладу потрібна площа не менш ніж 21 квадратний метр. А приміщення, яке він придбав за дві тисячі гривень (!), має лише 17,1 кв. метра. Підприємець самовільно зніс несучу стіну і захопив службове приміщення для двірників. Тепер прибиральники перебувають у бойлерній, де цілковита антисанітарія”.

Пан Мисло каже, що будинок у будь-який момент може завалитися. Це яскраво підтверджують чималі тріщини у підвалі. Так, зі слів Йосипа Йосиповича, заповзятливий бізнесмен самовільно демонтував несучу капітальну стіну, потоншив стіни зсередини, прорубав прохід у несучій капітальній стіні та вікно у стіні під вхідною аркою і встановив вентилятор-витяжку, закупорив вікна підвалу. Пан Йосип зазначає, що у багатьох квартирах уже з`явилися тріщини.

“Робітники власника бару постійно щось довбають, свердлять, стукають, — бідкається чоловік. — Окрім того, там часто влаштовують гучні вечірки та бешкети”.

На зауваження мешканців похилого віку відвідувачі “підпільного” бару не реагують. Лише кажуть: “Звикайте, бо буде ще гірше!”

“А на минулий Новий рік, коли ми зробили зауваження, один з бешкетників почав стріляти з ракетниці по вікнах і балконах мешканців”, — каже пан Йосип.

Люди неодноразово зверталися до міліції. Ті, якщо приїжджали, штрафували власника бару на… 17 гривень.

Від Садового до Президента і назад

“Ми живемо, як на пороховій бочці, — долучається до розмови Чеслава Алтухова. — Будинок у будь-який момент може завалитися. — Нехай вже краще цей бізнесмен відкриє тут магазин чи аптеку. До речі, він так і казав, що тут буде аптека”.

Мешканці налаштовані рішуче. Зі скаргами уже зверталися до чиновників усіх рівнів — від керівництва ЖЕКу до Президента. Зі столиці надходять відписки, мовляв, вирішувати проблему треба на місці.

“Ми уже чотири рази зверталися до міського голови Андрія Садового, — підтримує розмову Ірина Шевчук. — Кілька разів приходила сюди комісія. Та результату ніякого — складуть акт та їдуть”.

“А недавно взагалі стався такий випадок, що ми всі були просто шоковані, — ділиться Йосип Мисло. — Приїхали до нас представники від міської ради — пани Базарник і Безкоровайник. Походили, подивилися, поговорили. Після цього Безкоровайник сів в авто власника бару і поїхав геть”.

Жителі будинку не можуть терпіти такого знущання. На місцеву владу не сподіваються — упевнені, що там усе підкуплено. Від наступної комісії, яку призначили на 25 травня, також.

“Трагічні наслідки уже є, — каже пан Йосип. — Нещодавно померла мешканка з четвертої квартири Ганна Міщишин. Серце жінки не витримало стресів. Вона постійно плакала і просила щось зробити”.

Поза міськради

У міській раді досить спокійно ставляться до проблеми мешканців “шумного” будинку. Тут, здається, підтримують власника бару, у якого, за словами начальника управління житлового господарства Львівської міської ради Івана Квика, усе законно.

“Комісія міської ради вже неодноразово виїжджала до будинку на Тургенєва, — коментує Іван Миколайович. — Там мешкають різні люди — і скандалісти, і нормальні. Останнього разу я поводив жителів будинку по всіх приміщеннях кафе-бару. Люди наполягають, що власник потоншив капітальну несучу стіну. Та це може довести лише ліцензована проектна організація (! — І.Г.). Я не хочу брати на себе таку відповідальність. Мешканці також скаржаться, що у квартирах з`явилися тріщини після того, як власник бару зніс несучу стіну. Та це ще треба встановити. Може, тріщини з`явилися тому, що будинок дуже старий. А те, що підприємець придбав у райдержадміністрації приміщення за 2 тисячі гривень, то це не я оцінював. Принаймні за документами у нього все законно”.

Пан Квик також сказав, що “виписав” секретареві комісії панові Безкоровайнику за пояснювальну записку, у якій той описав не всі питання мешканців “хрущовки”.

“Поки що рано говорити про попередні висновки, — зазначив чиновник. — Розгляд питання триватиме”.

У ЖЕКу № 206, якому підпорядкований будинок, також запевняють, що у власника бару все законно.

“Роботи у кафе-барі проводять відповідно до розпорядження Франківської райдержадміністрації, — розповідає головний інженер ЖЕКу Михайло Липський. — На прохання мешканців будинку там побувало кілька комісій. Під час останньої ми вирішили провести додаткову перевірку, аби остаточно з`ясувати, чи дотримується власник усіх норм під час проведення робіт. Тож останнє слово за комісією”.

До речі

В Іспанії власника нічного бару ув`язнили на чотири роки за постійний шум, який долинав з його закладу і який “завдав шкоди навколишньому середовищу і здоров`ю людей”. Потерпілі від шуму люди мали безсоння, стреси та депресію, що призвело до порушення їхньої нервової системи і необхідності пройти курс лікування.

Засуджений зобов`язаний виплатити чотирьом потерпілим від 6 до 10 тисяч євро.

Багато барів в Іспанії працює уночі, тому законодавство зобов`язує власників ужити заходів для обмеження шуму: обшивати стіни таких закладів ізолювальними матеріалами, ставити по кілька дверей тощо.

Схоже, у нас так буде не скоро. Принаймні доти, доки державні мужі стоятимуть на боці грошовитих ділків, а не підтримуватимуть народ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *