Якісне молоко - дефіцитна сировина

Надія ШПАК, “Україна і час”

|

50 відсотків молокопродуктів у крамницях — підробка?

Якщо порівняти кількість молокопродукції на прилавках крамниць з кількістю молока, виробленого в аграрному секторі, виникає запитання: “Де його, молока, стільки береться? Чи не з неба часом?” Покупців ошукують чи не на кожному кроці. Більш як половина молокопродуктів — це розчинені сухі порошки. Зате розлиті вони у яскраві упаковки й коштують недешево.

Молокопереробні підприємства бідкаються, де брати сировину. “Народні молочарні” у селах, практика яких збереглася ще з радянських часів, себе не виправдовують. По-перше, селяни не поспішають здавати молоко по 60 копійок за літр. По-друге, на цих молочарнях часто не дотримуються відповідних санітарних норм. Це другосортне молоко, яке використовують здебільшого на виробництво сиру.

Займатись молочним скотарством сільгоспвиробники не поспішають. До прикладу, у Буському районі в аграрному секторі налічується усього лише 500 голів молочної худоби (!). Це одна ферма. Не краща ситуація і в інших регіонах Львівщини. Тому виробництво якісного молока на межі…

Така дещо складна ситуація на молочному ринку змушує підприємства шукати виходу. Тож один із заводів Львова вирішив створити сучасну “молочну фабрику” на базі старих ферм у селі Переволочно Буського району.

“Це буде нове підприємство, — розповідає начальник управління агропромислового розвитку Буської РДА Анастасія Середницька, — яке займатиметься лише виробництвом молока. Власники хочуть вкласти у будівництво сучасної ферми близько 10 мільйонів гривень. За рівнем виробництва вона не поступатиметься європейським. “Запустити” підприємство мають намір у серпні цього року. Наразі господарство реконструює тваринницькі приміщення і будує нові. На ферму планують завезти 500 племінних високопродуктивних корів і спорудити доїльний зал. Він характерний тим, що ймовірність забруднення молока зведуть до мінімуму. Цей продукт можна буде сміливо використовувати для дитячого харчування.

Нова “молочна фабрика” відчутно відрізнятиметься від колись типових ферм. Ми звикли, що корів потрібно випасати. У цьому ж випадку це буде закрите утримання молочного племінного стада. Корівки виходитимуть на прогулянку, а от годуватимуть тварин у приміщенні. У меню — спеціальні раціони із мікро- та макродобавками.

Якщо сьогодні в середньому надій від однієї корови за рік становить 3 тисячі літрів молока, то на підприємстві максимально розраховують на 12 тисяч. Єдине, що сьогодні в Україні з високопродуктивними нетелями молочного напрямку неабиякі проблеми. Практично закупити їх дуже складно. Непросто перевезти худобу й з інших держав.

Виробництво якісного молока — питання часу і для багатьох сільгоспвиробників досить приваблива перспектива”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *