Алло, вас підслуховують!

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Про майора Мельниченка колись розповідатимуть такі ж анекдоти, як про Штірліца і Чапаєва, оскільки він започаткував безпрецедентну до того моду на прослуховування кабінетів перших осіб країни.

Так виглядає, що у країні працюють цілі синдикати, які заробляють собі на життя тим, що розставляють жучки і диктофони там, де лише можна щось пікантне почути.

Недаремно Дмитро Гордон, редактор газети “Бульвар”, минулого тижня у своїй авторській передачі запитав майора, чи, бува, не зафіксовано на його плівках якихось “звуків з-під ковдри” посадовців найвищого рангу… На що пан Мельниченко дипломатично відповів, що і такі звуки іноді прорізували тишу у президентському кабінеті, але про них аж ніяк не пасує говорити, бо у нього була благородна мета — вивести на чисту воду антидержавну політику Леоніда Кучми.

Нові “одкровення” майора про те, що записував він розмови у кабінеті Кучми звичайними диктофонами і без жодної сторонньої допомоги, настільки заінтригували нового-старого генпрокурора Святослава Піскуна, що той вирішив провести слідчий експеримент. На це “дійство”, за задумом Піскуна, мали б бути запрошені усі фігуранти “плівок Мельниченка”. Тобто “головний антигерой” Леонід Кучма і “головний герой” майор Мельниченко, а також усі живі персонажі, включно з прибиральницею, чиї голоси вдалося ідентифікувати.

Пан Піскун також попросив допомогти визначити усі ті звуки міжнародних експертів, що, звісно, знають українську і російську мови. Як відомо, сьогодні у кабінеті Кучми сидить у кріслі глава Секретаріату Президента Віктор Балога.

Наразі жодної реакції на таку неординарну пропозицію пана генпрокурора від головних виконавців не зафіксовано. Але кажуть, що зі Святославом Миколайовичем уже ведуть перемовини агенти з Голлівуду, щоб відзняти фільм про події на Банковій. Вони переконані, що картина буде найкасовішою за всю історію вітчизняного кіно.

І знову сенсація. Автором її є наша доблесна СБУ. Ця служба, виявляється, задарма хліб не жує. Відразу ж за розкриттям корупційних дій деякими суддями Конституційного Суду “есбісти” припинили діяльність комерційної охоронної структури, яка вела незаконне прослуховування і стеження за громадянами України. СБУ вилучила матеріали та апаратуру, що свідчать про те, що ця структура займалася незаконною оперативно-розшуковою діяльністю, веденням візуального спостереження, складала досьє на впливових осіб. Крім того, в. о. голови СБУ Наливайченко зазначив, що у квартирі служби виявлено бази даних податкової та ЦВК, а також вибуховий пристрій. Коментарі, як кажуть, зайві.

А ось інформація про те, що СБУ прослуховувала голову Верховної Ради Олександра Мороза, не підтвердилася, хоча, за словами того ж Валентина Наливайченка, Служба безпеки цілком розсекретилася перед Генпрокуратурою, щоб довести своє алібі. Керівник СБУ також уточнив, що йдеться про розмови Мороза й одного дипломата.

У контексті вищесказаного можна констатувати, що Україні кіно й театр не потрібні. Ми його маємо, як кажуть поляки, наживо і щодня…

P.S. В Інтернеті вже понад тиждень гуляє записана чи вдало скомпонована телефонна розмова між Ющенком і Саакашвілі, під час якої друзі-президенти хвалять один одного за послідовність та жорсткість позицій. Можливо, це стає національною традицією, і у кожного українського президента буде “свій майор”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *