Олексій Данілов: "З людьми, які сиділи біля дупи Кучми, Тимошенко нічого не досягне"

Андрій ПАКОШ, “Україна і час”

|

Екс-губернатор Луганщини, нині нардеп Олексій Данілов, який свого часу допомагав Вікторові Ющенку на виборах, кардинально змінив думку про Президента та його дії. Його також не задовольняє позиція Юлії Тимошенко. Однак пан Данілов не рветься у Партію регіонів.

Каже, так сталося, що на його долю випало говорити правду про друзів та ворогів. Як воно буде в майбутньому, можна тільки гадати. Але тепер Олексій Данілов різко критикує дії лідерів БЮТ та Президента України.

Таємні домовленості двох Вікторів

— Коли буде досягнуто примирення, ілюзія якого з`явилася у перші дні травня?

— Спочатку треба отримати відповідь на запитання: примирення кого? Двох Вікторів? Якщо так, тоді який стосунок вони мають до України взагалі? Як на мене, відбувається дуже дивна ситуація, коли один та другий вважають, що саме вони представляють усю Україну. А я переконаний, що ні в кого з них немає морального права казати, що роблять усе від імені українського народу.

— Але ж за їхніми спинами стоять політичні сили, яким на виборах частина населення делегувала право представляти свої інтереси…

— Якщо вони державні діячі, то всі політичні перемовини повинні відбуватися не під килимом чи за зачиненими дверима, як це зараз є. Суспільство не знає, про що вони домовляються — ось у чому проблема. Можливо, вони планують розподіл України на дві частини. Одна відійде одному Віктору, інша — другому. Може, говорять про передачу газотранспортної системи або Чорноморського флоту. Я вважаю, що в теперішній момент, коли сталася така патова ситуація, всі розмови та події на вищих щаблях влади повинні відбуватися прозоро. Їх треба транслювати на всіх телевізійних каналах. Жодну зустріч не можна проводити поза очима тих же виборців, про яких говорите.

— На вашу думку, хто гальмує процес примирення?

— У нас існує моральна криза або, якщо хочете, криза безвідповідальності наших політиків за державу. Вони паплюжать державу. Той факт, що Великобританія раптово скасувала офіційний візит Віктора Ющенка, вже вказує на те, що він пішов не тим шляхом. Президент йде на повідку деяких політичних сил, які дуже прагнули влади, та олігархів, котрі злякалися, що донецькі олігархи з`їдять тих, хто оточує Ющенка. В нас є штучний конфлікт, який триває два місяці. Якби ми жили за законами, то ніяких криз не було б. А нині обидва Віктори нищать українську державу. Один нищить Конституційний Суд, інший — Центральну виборчу комісію.

Крім того, спаплюжені суди, які приймають незрозумілі рішення поза межами власної компетенції. Немає Служби безпеки. Уявіть собі, що в будь-якій іншій країні голови Служби безпеки немає більше півроку. Подивіться, що відбувається у прокуратурі. Третє пришестя Святослава Піскуна — як це взагалі могло відбутися? Суд до того майже рік відмовляв Піскуну у поновленні, а після цього інший суд каже, що він має рацію. То чому Президент не звільнить тих суддів, які казали, що він не правий? У мене, наприклад, не викликають ніякого натхнення ні Станік, ні Пшеничний, ні інші судді, бо вони самі себе спаплюжили. Але коли Президент своїми указами звільняє їх за порушення присяги, то далі має бути вказано, що саме вони порушили. Перейшли на червоне світло світлофора чи що? Коли взяли хабар, то доведіть, що це хабар, хто його дав, і розкажіть суспільству. А ми не можемо цього зробити, бо Служба безпеки є недієздатною. Причому вона такою стала ще тоді, коли Кучму прослуховував Мельниченко, і далі є штучним інститутом, який не виконує функцій із захисту держави.

До оточення Ющенку тільки Кучми бракує

— Уже заговорили про можливість введення в країні прямого президентського правління. Минулої п`ятниці на засіданні Ради національної безпеки й оборони цього не відбулося. Сумнівно, що взагалі Ющенко піде на такий крок?

— Звернімо увагу на людину, яка сьогодні є секретарем Ради національної безпеки та оборони — пана Плюща. Я з великим задоволенням прочитав біографію цього “діяча”. У 1962 році я народився, а він цього ж року вступив до лав КПРС. І до 1991-го разом з комуністами руйнував країну, мову, державність. А тепер він раптом прозрів, як у 1991 році комуняки прозріли і почали бути такими собі патріотами. Маємо ще одну проблему, адже тоді їм треба було дати “копняка в дупу”, щоб на років п`ятнадцять відпочили від влади. Якщо Віктор Андрійович призначає захищати інтереси держави людину, яка колись писала разом з Кучмою та Зінченком про те, що українські патріоти — це фашисти, то що тут скажеш? Тепер Ющенку треба ще взяти третім до себе Кучму — і велика трійка буде у зборі. Та й в канцелярії Президента мають бути люди, які повинні розуміти, що, даючи на підпис указ про призначення Плюща, вони порушують закон про державну службу. Він же за віком не може обіймати цю посаду.

Якщо навіть і буде якесь рішення цього органу, воно буде неконституційним, бо це тільки дорадчий орган. Тому вважати про те, що РНБО може прийняти рішення про введення прямого президентського правління — це фантазії. На жаль, Президента завели в такі нетрі, що він навіть не уявляє, що зробив. Я уже казав, що коли Ющенко підписав перший указ про розпуск парламенту, це був одночасно указ про ліквідацію Президента Ющенка. Він не розумів, що тоді робив, і, на жаль, для нього все закінчиться досить сумно.

— Але ж ви казали про те, що Ющенко водить за ніс народ разом з Тимошенко. Однак, схоже, Юлія Тимошенко теж хоче обдурити Президента. А крім них, ще намагається вести свою гру Віктор Янукович. Хто приречений на поразку?

— Мабуть, вони втрьох водять за ніс кожен кожного, і всі водночас вважають себе найрозумнішими. Але, на жаль, ми не говоримо про головне — програє держава. Зараз ота колотнеча, яку зчинили два Віктори і до якої долучилася Юлія Тимошенко, є найбільшою проблемою. На міжнародну думку, ми перетворилися на державу, яку важко зрозуміти. У нас у 2004 році були всі можливості вийти вперед дуже швидко, що навіть Польща залишилася б позаду. Тоді всі цього чекали. Я зі Сходу України, тому знаю, що тамтешні люди більше чекали наведення ладу в державі, ніж Захід, де присутня національна свідомість. На Сході її не так багато, і люди, які стояли за Ющенка та виборювали перемогу, вже через місяць були шоковані його діями та діями його родичів.

— Які нині настрої панують на Сході України?

— Там досить спокійно. Треба просто знати тих людей, які вже давно не вірять обом Вікторам, а вірять тільки в себе і працюють та переймаються своїм майбутнім. Там є багато патріотів, їх набагато більше за тих, хто сьогодні сидить на Печерських пагорбах.

За місце у виборчих списках платять

— Якщо два Віктори всі дії вчиняють таємно, то і Юлія Володимирівна, яка проводить з`їзди БЮТ в закритому режимі, теж приховує щось?

— Я не знаю, що там відбувається, бо не був присутній на партійних з`їздах. Чому Тимошенко проводить закриті з`їзди у демократичному суспільстві — для мене теж не зрозуміло. Демократія — це така річ, яка присутня скрізь. А коли її десь немає, то її немає взагалі. Але я вважаю, що це право Юлії Володимирівни вирішувати, як діяти.

— До речі, на останньому з`їзді БЮТ Юлія Тимошенко говорила про присутність у списках БЮТ не чистих на руку політиків. І водночас запропонувала йти на вибори, нічого не змінюючи, а вже потому перетрясти партію, бо ті, кого виключать, тепер виливатимуть компромат на партію…

— Коли люди кажуть про Губського, що він працював на режим Кучми, то хіба це брехня? І те, що він грабував країну, теж правда. А те, що Юлія Тимошенко каже, що відкладе цю справу на післязавтра, вважаю її помилкою. Треба вирішити питання зараз. Це як хворий зуб, який треба або видалити, або лікувати. Юлія Володимирівна хотіла бути вчителем чи лікарем і перевиховувати. Але я поспілкувався з нею півтора року і зрозумів, що вона марно витрачає час, адже таких людей не перевиховати. Я на всіх фракціях говорив про досить неприємні для Тимошенко речі. Йшлося про те, що я не розумію, яким чином можу бути поруч з Богданом Губським, котрий перший поставив підпис про те, щоб Кучмі надати право втретє бути президентом. Він разом з його оточенням паплюжив, грабував державу. Я цього не можу збагнути і казав про це Юлії Володимирівні в очі. Їй треба визначитися: що вона будує — “кучмізм” Губського чи “соціалізм” Вінського? Не розумію, як комуніст Вінський став соціалістом і зараз є майже другою рукою Тимошенко.

— Якими будуть в подальшому дії представників вашої Партії вільних демократів?

— Ми захищатимемо позицію українського народу. На жаль, нам випала доля казати правду про друзів та ворогів. Тому коли говоримо правду про Юлію Тимошенко, це не тому, що її не поважаємо. Поважаю її як політика, але не погоджуюсь з тим, що відбувається навколо неї. Коли з нею спілкувався останнього разу, то сказав: “Це ваше право обирати собі тих людей, з якими, на вашу думку, можна досягнути перемоги. Я ж вважаю, що з такими людьми, як Губський, Вінський та інші, які сиділи біля дупи Кучми, а тепер побігли в інше місце, ніколи не досягнете мети, про яку мрієте, — бути першою людиною в Україні”. Я сказав це відверто і ще говоритиму скільки треба. Тих людей, окрім грошей, більше нічого не цікавить.

— До речі, про гроші. Можете сказати, скільки треба заплатити лідерові партії за місце в прохідному списку до парламенту?

— Звичайно, мені відомо, скільки треба заплатити. Однак я не можу оприлюднити все стосовно тих мільйонів, які там крутяться. До того ж у нас партії не є публічними. Якщо би все було прозоре, то таких би речей не відбувалося. На жаль, але так воно є…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *