Друзі по зброї

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Під час візиту президента Ірану до Білорусі керівники цих країн вкотре затаврували однополярність світоустрою.

Здавалося б, що може єднати лідерів християнсько-посткомуністичної Білорусі та агресивно ісламського Ірану?.. Але Олександр Лукашенко і Махмуд Ахмадінеджад дружать, причому виглядає на те, що ці почуття є досить щирими. В гості один до одного їздять часто, різні проекти започатковують, економічні стосунки поглиблюють.

А все тому, що обидва належать до так званої когорти політичних ізгоїв світу. Така роль “ображених і скривджених”, зрозуміло, нікому не підходить. Тому доводиться об`єднувати зусилля не за якусь мету, а проти сильних світу цього. “Немає гідної альтернативи формуванню багатополярної системи міжнародних відносин”, — заявив у Мінську Ахмадінеджад. “Я переконаний, що Іран з його найбагатшою історією і культурою, наймогутнішим економічним потенціалом здатний стати одним із найвпливовіших центрів світового співтовариства, — підтакував своєму другові Лукашенко. — У світі необхідно створити баланс і рівновагу, ми виступаємо проти однополярного світу і тиску на країни”.

Але не тільки світоустроєм переймалися президенти у столиці Білорусі. Не бракувало і прагматики. Зокрема, чи не головною темою переговорів стала співпраця у нафтовій галузі. Іран гарантував білорусам участь у розробці одного з нафтових родовищ. До речі, ця тема є досить актуальною для Білорусі після недавньої енергетичної суперечки з Росією.

Цікаво, що в Мінську на початку тижня відкрилася міжнародна виставка озброєння і військової техніки “Мілекс-2007”, на якій експоновано найсучаснішу зброю — від новітніх систем протиповітряної оборони до літаків і танків. Іранська делегація відвідала і цей захід, оскільки загальновідомо, що Іран активно купує білоруську та російську зброю через посередництво Білорусі. Подейкують, що, крім офіційних постачань, є ще й нелегальний бізнес різними видами озброєння. Саме це й найбільше тривожить країни Заходу, яким дружба Ірану та Білорусі ну зовсім не подобається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *