Від пограбування - до війни?

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Наліт на ліванський банк переріс у бої із застосуванням танків і мінометів.

Група молодих палестинців попалася на пограбуванні банку у ліванському місті Тріполі. Подія, яка навряд чи тягне на сенсацію світового масштабу, адже такі злочинні дії трапляються у багатьох країнах світу. Однак цього разу все переросло у бої з чималою кількістю жертв.

Уся справа в тому, що бандитами, котрі спокусилися на банківські гроші, виявилися не прості кримінальники, а активісти раніше маловідомого руху “Фатх аль-іслам”, лідера якого, Шакер аль-абсі, розшукують у трьох державах і заочно засуджено до смерті за тероризм. Ця людина відкрито повідомляла про свій намір прищеплювати підопічним ідеї “Аль-Каїди” і готувати їх до джихаду (проти кого — не уточнила).

З огляду на очевидну нездатність справитися з озброєними до зубів терористами простої поліції, до табору підтягнулися армійські підрозділи. Ліванські військові відкрили прямий вогонь з танкових установок по будинках, де, за їхніми даними, переховувалися бойовики. Піхота відстрілювала тих, хто вискакував з напівзруйнованих будівель. Таким чином, за різними даними, загинуло від 30 до 50 активістів “Фатх аль-іслам”. Постраждали і мирні мешканці. За словами представників правозахисних організацій, убито більше двох десятків простих людей, поранено — у десять разів більше.

Ліван вважається дуже роз`єднаною країною (у ній різні групи населення, м`яко кажучи, недолюблюють один одного), тому фахівці кажуть, що небезпеки переростання подій у нову громадянську війну немає. Річ у тім, що майже всі корінні ліванці, незалежно від релігійних та світоглядних принципів, не надто толерують палестинців, котрі живуть в окремих таборах (за підрахунками, їх уже більше 400 тисяч осіб) і не дотримуються ліванських законів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *