Європа по-львівськи, або Чому Андрія Садового не відправили у політ

Павло ПАЛАМАРЧУК, “Україна і час”

|

Цьогорічне святкування Дня Європи у Львові, яке відбулося минулої неділі, видалося вкрай скромним (щоби не сказати убогим) і тихим. Можливо, це можна пояснити тим, що представити свою країну у місті вирішила лише Бельгія.

Щоправда, навіть за таких умов репрезентувати себе українцям бельгійці вирішили досить неординарно. Так, до міста Лева доставили повітряну кулю бельгійської принцеси Астрід. Спочатку планували, як повідомив нам радник міського голови Львова Ярослав Гарцула, що перший політ кулі буде нефіксованим. Андрій Садовий разом з послом Бельгії повинні були облетіти Львів, а потім приземлитися у Парку культури імені Богдана Хмельницького і взяти участь у святкуванні. Варто зазначити, що мер виявив стовідсоткову готовність, але на заваді стала бюрократична тяганина, яка б могла тривати цілий місяць. Через це вирішили одразу встановити кулю у парку і проводити там безкоштовні фіксовані підйоми дітей з малозабезпечених сімей. А таких цього дня було понад сотню.

Перший офіційний підйом мав відбутися за участі пана Садового, Надзвичайного та Повноважного Посла Бельгії в Україні Марка Вінка і Ярослава Гарцули. Та через не відомі нам обставини поважні персони запізнилися. Тому у парку почали розважати дітей. Останніх піднімали на висоту 10 метрів, і вони мали нагоду споглядати на Львів протягом 5 хвилин. З трьома малюками (саме стільки могла підняти повітряна куля за один раз) піднімався і досвідчений пілот, який стежив за безпекою. Крім цієї атракції, на літній сцені відбувалися виступи за участі дитячих колективів. Також тут же, на майданчику, організували конкурс дитячого малюнка на тему “Європа”.

Коли ж усі вищезазначені поважні персони “осіяли” своїм приходом місце святкування, їх одразу ж потягнуло до єдиної повітряної кулі. Та тут трапилася халепа. Після легких дітей повітряна куля не змогла підняти одразу чотирьох здорових чоловіків. Доклавши зусиль, пілот усе ж таки “вмовив” кулю піднести кошик з людьми у повітря. Як зізнався після приземлення пан Садовий, насамперед, перебуваючи у повітрі, він звернув увагу на рідну ратушу.

Уже до обіду захід добіг свого завершення. На відміну від минулих років, коли День Європи у Львові відзначали гучно і з розмахом, цьогорічне святкування виявилось блідою калькою на них. Можливо, причина у тому, що цього року на відзначення Дня Європи жодних коштів у міському бюджеті не передбачили. Загальний внесок мерії на дійство сягнув менше двох тисяч гривень, які витратили на смаколики для присутніх дітей і крейду…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *