Боргова історія із сумним фіналом

Євген ЛАДИЖЕНСЬКИЙ, “Україна і час”

|

27-річний львів`янин убив свого знайомого за відмову повернути 500 гривень.

Кредитор має безліч способів отримати гроші у боржника — від правового до не зовсім. 27-річний львів`янин Аркадій обрав найгірший варіант. Кілька разів він приходив до знайомого, якому позичив 500 гривень, на переговори з вимогою повернути позичене. Коли ж зрозумів, що боржник хитрує, убив його, а тіло облив бензином і підпалив.

Непривітний гість

Бездиханне тіло 40-річного Ігоря Осипи (ім`я і прізвище змінено) у парковій зоні виявили підлітки. Після дзвінка до міліції на місце страшної знахідки відразу виїхала слідчо-оперативна група з-поміж правоохоронців і працівників прокуратури. Тіло покійника було дуже понівечене: відкрита черепно-мозкова травма, обгорілі рука та обличчя. Таким способом злочинець намагався зробити неможливою ідентифікацію жертви. Однак це йому не вдалося — відбитки пальців, не пошкоджені вогнем, та інші прикмети дозволили правоохоронцям швидко встановити особу покійного, а згодом і його адресу.

Розслідуючи цей злочин, працівники міліції розглядали кілька версій. Неподалік місця смерті Ігоря вони виявили використані шприци. Тож спочатку не виключали, що убивство могло бути справою рук наркоманів. Щоправда, згодом цю версію відкинули. Зі слів жінки покійного слідчим стало відомо, що її чоловік не мав ворогів, хоча останнім часом до них навідувався невідомий — віком 25-30 років. Візитер іноді поводився зухвало, грубив і погрожував Ігорю. Після кожної такої зустрічі Осипа довго перебував у поганому настрої. Невідомий, яким виявився 27-річний львів`янин Аркадій Біленко, зацікавив правоохоронців. А коли вони вийшли на нього і провели огляд його помешкання, то натрапили на одяг із плямами, схожими на кров. На запитання слідчих Аркадій відповідав плутано і не міг пояснити, де він перебував у день убивства Ігоря. Поведінка Біленка насторожила правоохоронців. Слідчі помітили на кісточках його кулаків синці, які з`являються після ударів об тверді предмети. Згодом, не маючи що відповісти правоохоронцям, він вирішив у всьому чесно зізнатися.

Місце зустрічі — місце смерті

У суботу ввечері Аркадій разом зі своїм приятелем Андрієм М. вирушив до центру міста, аби розвіяти нудьгу. Зайшли до бару, познайомилися з дівчатами та “прийняли на груди” трохи горілочки. Коли гроші стали закінчуватися, Аркадій згадав про свого боржника. Приблизно півроку тому він позичив 500 гривень Ігорю Осипі, з яким колись працював експедитором на одній фірмі. Скільки разів не намагався повернути позичені гроші — все намарно. Осипа постійно годував кредитора обіцянками, мовляв, не сьогодні-завтра поверне все до копійки та ще й “поставить” сто грамів за спричинені незручності.

— Андрій відмовився зі мною їхати до боржника, — розповів під час допиту Біленко. — Я зателефонував до Осипи і призначив йому зустріч біля парку. Попередив, щоб узяв зі собою заборговану суму. Ми зустрілися, але він знову не приніс грошей. Казав, що будуть через три дні. Я вдарив його кілька разів по обличчю і затягнув углиб парку. Мені хотілося його лише провчити, щоб не вважав мене за якогось “лоха”. Про вбивство я навіть і не думав.

Ігор, схоже, зрозумів, що настав час розплати, і цього разу кредитор вже не буде таким поблажливим, як раніше. За словами затриманого, він просив його не бити, плакав.

— Я згадав, скільки разів він мене обдурював. Мене це ще дужче розізлило, — казав слідчому Аркадій. — Спочатку ударив його кулаком в обличчя. Коли він упав, став завдавати ударів ногою по тілу, потім схопив камінь, який лежав на землі і вдарив ним кілька разів по голові. Коли Осипа перестав подавати ознаки життя, скинув тіло у яму і закидав гілками.

Замів сліди бензином

Цих “заходів” убивці виявилося замало. Він прийшов додому, скинув зі себе одяг (на штанах експерти виявили кров потерпілого), взяв бензин і повернувся на місце злочину. Тіло Ігоря злочинець вирішив спалити, щоб міліція не змогла встановити особу потерпілого і зарахувала його до категорії безпритульних, які у парку збирають пляшки.

Під час розкриття злочину органи правосуддя з`ясували й інші не менш цікаві факти з життя підозрюваного. Зокрема, що Аркадій і раніше мав конфлікти із законом. Два роки тому його затримали за бійку. В одному із львівських кафе Біленко, будучи добряче п`яним, вдарив по голові пляшкою людину, з якою перед тим пив. Потерпілий потрапив лікарні, але заяви на свого кривдника не став писати.

Іншого разу міліціонери схопили Аркадія, коли той намагався викрутити дзеркало в автомобілі “Жигулі”. Якщо минулі злочини зловмиснику, так би мовити, зійшли з рук, то цього разу доля вже не була до нього прихильною. Зваживши всі обставини, суд за статтею 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу позбавив Аркадія волі на 12 років. Варто підкреслити, що на тлі інших злочинів, які доволі часто трапляються у Львові та області, цей вирізняється не тільки спробою убивці замести сліди, а й характерною корисливою спрямованістю. Бо часто убивства скоюють без жодних на це причин — просто через надмірне вживання алкоголю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *