Невидима гімнастика

Наталя ПАНЬКІВ, “Україна і час”

|

Часто трапляється так, що ви відчуваєте необхідність і навіть потребу у фізичних вправах, але з різних причин не знаходите для цього вільного часу.

Та протягом дня випадають хвилини і навіть години, які можна використовувати для тренування, однак немає потрібних умов: стадіону, спортзалу, спортивних знарядь. У цьому випадку гарною підмогою стане так звана невидима гімнастика. Ці вправи ледь помітні для стороннього ока, можна виконувати у службовому кабінеті, у бібліотеці, дорогою на роботу і додому, у транспорті чи під час прогулянок.

У кабінеті

Якщо ви працюєте в невеликому колективі, раз на 1,5-2 години можна робити такі вправи, які виконуються сидячи на стільці.

* Випрямитися, відвести плечі назад і, сильно напружуючи м`яза спини, звести лопатки. Затриматися в цьому положенні на 4-6 секунд, потім цілком розслабитися і вільно подихати. Повторити 3-5 разів.

* Випрямитися, зробити повний видих, утягши живіт. Затриматися в цьому положенні на 1-2 секунди. Повторити 6-8 разів.

* Взятися обома руками знизу за сидіння і спробувати підняти себе. Затриматися в цьому положенні на 3-4 секунди. Повторити 5-7 разів.

* Сильно стиснути сідничні м`язи і за рахунок цього злегка піднятися. Затриматися в цьому положенні на 4-6 секунд. Повторити 5-7 разів.

* Сильно впертися ногами в підлогу. Затриматися в цьому положенні на 10-12 секунд. Повторити 5-7 разів.

* Покласти руки на стіл і сильно надавити на його поверхню. Зберігати напругу протягом 5-7 секунд, потім розслабитися. Повторити 3-5 разів.

У дорозі

У громадському транспорті, очікуючи на зупинці чи в черзі, можна зайнятися віброгімнастикою. Підніміться на пальцях так, щоб каблуки були за 1-2 см від землі, і відразу ж різко опустіться. Потім знову на пальці. Темп виконання вправи — один струс на секунду. Після 30 таких підйомів і спусків — перерва 5-10 секунд і ще одна серія струсів. Вправу рекомендують повторювати 3-5 разів протягом дня. Віброгімнастика особливо корисна при серцево-судинних захворюваннях і схильності до тромбофлебіту.

Намагайтеся якнайбільше ходити пішки. Якщо ви добираєтеся до роботи громадським транспортом, розрахуйте час виходу з дому так, щоб вийти з автобуса чи тролейбуса на 1-2 зупинки раніше і пройти шлях, що залишився до роботи, пішки.

До речі, треба вміти ходити правильно, з користю для здоров`я. Плавна, повільна хода, як здебільшого пересуваються люди похилого віку, невипадково викликає в них відчуття утоми, бо при такій ходьбі шлаки, отрути і токсини з організму не видаляються. Щоб серце, печінка, шлунок, нирки оздоровилися, їх потрібно очищати. Для цього необхідні струси. Тому якщо під час прогулянки йти швидко, бадьоро, великими твердими кроками, хода супроводжуватиметься струсом усього тіла і викличе очищення організму від накопичених у ньому відходів. Після такої прогулянки людина не відчує утоми. Навпаки, у неї з`явиться бадьорість і приплив сил.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *