Лев помолодів

Марія ХРУЩАК, „Новий погляд”

|

Від четверга на розі вулиць Галицької та Староєврейської львів’яни можуть побачити відреставрованого лева, відомого у Львові як «лев із двома тулубами».

Ініціатором та спонсором реставрації є Львівський клуб левів, який у такий спосіб зробив свій внесок у святкування 750-річчя Львова. Реставраційні роботи виконала польський фахівець Анна Штимельська-Карчевська під керівництвом Януса Смази, провідного польського реставратора каменю. Про це повідомив Андрій Салюк, президент Благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова».

За його словами, восени 2006 року під час обстеження лева для підготовки проектно-технічної документації було констатовано критичний аварійний стан пам’ятки й проведено термінові роботи зі стабілізації стану лева й укріплення його елементів. Навесні цього року завершено зміцнення автентичної субстанції, доповнено втрачені елементи, проведено захист від біологічних уражень і негативних атмосферних впливів. У процесі реставрації виявлено датування – 1786 рік та ініціали «T» і «W», тепер історики мають дати інтерпретацію цих букв.

Як зазначив представник Львівського клубу левів Ігор Грицюк, вартість реставрації «лева з двома тулубами» становить близько трьох тисяч євро. Збір коштів проводили за підтримки побратимського польського клубу левів з міста Познань, а також за кошт пожертв пересічних львів’ян. «Перед нами ще багато роботи, у Львові є близько двох з половиною тисяч левів і кожен потребує реставрації. Є плани, що найближчим часом буде відреставровано «усміхнений лев» на фасаді будинку на площі Кафедральній», – цитує Ігоря Грицюка „Львівський портал”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *