Раннє статеве життя не на користь

Наталя ЧИЖ, „Новий погляд”

|

В Україні загалом і у Львівській області зокрема помолодшали онкологічні захворювання.

Про це, за повідомленням Західної інформаційної корпорації, під час круглого столу з питань добровільного медичного обстеження осіб, що вступають в шлюб, розповіла головний спеціаліст із планування сім’ї та репродуктивного здоров’я управління охорони здоров’я ЛОДА Зеновія Івасівка.

Причиною такого явища є поспішність молодих людей подорослішати і розпочати сексуальне життя. В Україні хлопчики найшвидше в усій Європі розпочинають сексуальне життя – у віці 11-15 років, тоді як Європа намагається робити це щораз пізніше – у 16-20 років. За словами Зеновії Івасівки, незрілість внутрішніх статевих органів у підлітків і раннє статеве життя значно впливає на репродуктивне здоров’я. «У 11-32% жінок вади розвитку матки, у 3,2%—вроджені вади розвитку статевих органів. Кожна п’ята сім’я в Україні ризикує бути безплідною. Раннє статеве життя одна з причин безплідності», – зазначила пані Івасівка. Зараз, як стало відомо під час круглого столу, жінки в 23 роки помирають від раку шийки матки. Якщо 2005 року на 100 тис. населення було 296 людей із злоякісними новоутвореннями, то вже 2006 року ця цифра зросла до 2999,1.

Аби покращити ситуацію та вийти із небезпечної кризи, медики радять проходити парам перед весіллям медичне обстеження. Окрім того, варто було б підняти рівень поінформованості молоді про небезпеки, які їм загрожують у разі байдужого ставлення до свого здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *