Свідкам допомогли Єгова і Садовий

Марія СКИРА, „Новий погляд”

|

30 тисяч адептів організації Свідків Єгови не могли потрапити на стадіон ”Україна” у суботу, 12 травня, на запланований захід. Як пояснили „Погляду” в бюро конгресу релігійної організації, затримка на кілька годин сталася унаслідок того, що напередодні керівництво стадіону розірвало договір про оренду.

«Четвертого квітня ми уклали угоду з футбольним клубом «Карпати» про проведення масового заходу на стадіоні «Україна» 12 травня, – розповів «Погляду» член організаційного комітету «Спеціальної промови зонального наглядача» Богдан Денека. – Напередодні цього заходу надійшла команда припинити підготовку дійства. Як виявилося, ФК «Карпати» не мав права підписувати угоду про оренду, позаяк не є повноправним власником стадіону. Його вони орендують у комунального підприємства «Спортресурс», який є основним власником. Процес передачі стадіону ще не завершився, тому й виникло непорозуміння. З 2002 року ми щороку проводимо тут обласні з’їзди,але таких ситуацій раніше не виникало”.

Богдан Денека вважає, що ініціатива не впустити Свідків на стадіон належить кільком депутатам міськради, які упереджено ставляться до їхньої громади. “Але завдяки міському голові Львова Андрію Садовому та його радникам, які нам дуже допомогли, захід усе-таки відбувся”.

Нагадаємо, що недавно Львівська обласна та міська ради у своєму зверненні до Верховної Ради України просили визнати релігійну організацію «Свідки Єгови» незаконною та заборонити її діяльність на території України. Причиною обурення народних обранців стало розповсюдження членами організації брошур під назвою “Кінець фальшивої релігії вже близько”. У цьому виданні було ображено релігійні почуття вірних традиційних християнських церков. Тому багато експертів та священиків єговістську пропаганду розцінили як розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

„Ми живемо у цивілізованій країні і цивілізованому місті, тому повинні з повагою ставитися до релігійних почуттів усіх громадян, – прокоментував ситуацію „Погляду” секретар Львівської міської ради Володимир Квурт. – Кожен із нас може мати своє ставлення до певної релігії, але, безперечно, ми маємо захищати не лише юридичні права громадян, а й духовні. Коли ми бачимо ознаки зловживання тим правом, то повинні стати на захист інших громадян. Тому ми й звернулися до Верховної Ради, щоб визнати діяльність деяких громад, у тому числі і „Свідків Єгови”, некорисною. Проте поки не буде офіційного рішення вищих орагнів влади, то вони мають такі права на діяльність, як і інші релігійні спілки. Зараз ми маємо керуватися законом”.

На запитання „Погляду”, чи дозволятимуть у майбутньому Свідкам проводити такі зібрання, Володимир Квурт відповів, що наперед точно сказати нічого не може. „Я думаю, що вони мають враховувати сприйняття львівською громадою їхньої діяльності. Якщо громада налаштована негативно, то вони мали б самі утриматися від проведення подібних акцій”, – підсумував секретар міської ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *