ПР хоче знищити ЦВК

Юлія КУХАР, „Новий погляд”

|

Якщо орган функціонує неправильно, його потрібно ампутувати, і пришити новий – переконані в Партії Регіонів.

До чого тільки не вдаються регіонали, щоб відтягнути таку болісну для них процедуру, як проведення дострокових парламентських виборів. Чергову винахідливість продемонстрували нещодавно представники Партії Регіонів, запропонувавши взагалі ліквідувати Центральну виборчу комісію України. Причина аргументована – у Центрвиборчкомі немає квоти ПР, тому ЦВК потрібно скасувати, як таку, а на її місці утворити новий орган, де, звісно, будуть працевлаштовані люди Януковича. «Регіонали» навіть придумали нову назву цьому органу – Національна виборча комісія. Утім, заміна слова «центральна» на слово «національна» є далеко не головним перевтіленням державної структури. Введення нових (читай, потрібних) людей до ЦВК (чи НВК?) – це вже більш змістовна метаморфоза, що повністю змінить склад комісії. Однак є ще один, і, мабуть, найважливіший нюанс: оскільки ЦВК прописана у Конституції, то її заміна на НВК вимагає змін до Основного Закону, для чого потрібно провести, щонайменше, дві парламентські сесії. Отже, втілити ці зміни у Верховній Раді можна не раніше осені, а це черговий привід відтягнути дострокові вибори.

Сьогодні у складі ЦВК працює (хоч це надто сміливе визначення) 15 осіб, чиї повноваження мають закінчитися через 7 років після обрання (наприкінці 2011 року). Відповідно до ст.6 ЗУ «Про Центральну виборчу комісію», склад ЦВК формують у парламенті так:

Верховна Рада України призначає на посаду та припиняє повноваження членів Комісії за поданням Президента України;

У поданні Президента України про призначення на посаду членів Комісії враховують пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у цьогорічному скликанні Верховної Ради України;

Кандидатури осіб на посади членів Комісії попередньо обговорюють у депутатських фракціях і групах, а їх призначення проходить за наявності висновків відповідного профільного комітету Верховної Ради України.

Хоча нинішній Центрвиборчком було сформовано у неспокійний революційний час, цей склад ЦВК уже провів одні президентські та одні парламентські вибори, результати яких, зрештою, визнано усіма сторонами виборчого процесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *