Дитячий майданчик забудують. Мешканці не проти?

Оксана БІДЮК, «Ратуша»

|

Несподіваних тонів до ситуації навколо початку гіпотетичної будови на вул. Краківській додав коментар начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко.

„Будмайданчик належить приватній структурі “Будінвест”. Фірма має дозвіл від виконавчого комітету Галицької районної адміністрації на загородження та дослідження місцевості, датований ще 2004 роком. Якщо аналіз покаже, що на території можна проводити будівельні роботи і це не зашкодить усталеному історичному середовищу, не буде скарг від громадян, то на місці теперішнього дитячого майданчика постане великий будинок”. Фірма „Будінвест” зверталася в управління екології та благоустрою за дозволом зрізати сім лип, що ростуть на території дитячого майданчика, для того, аби там провели археологічні дослідження. Начальник управління Орест Прус відмовив їм в цьому, аргументуючи своє рішення так: „Документи, що їх подала фірма, є недійсними, оскільки, не були виданими міським управлінням охорони історичного середовища”.

Лілія Онищенко стверджує, що на зібраннях, які провела голова Галицької райадміністрації Ірина Маруняк, тамтешні мешканці позитивно відгукувалися про ідею забудови цієї території. Люди вважають, що будівництво допоможе позбутися „постійних відвідувачів” дитячого майданчику — бомжів і наркоманів.

Однак саме так вважають не всі. Михайло Юрійович Дякун, що мешкає в сусідньому будинку має іншу думку: „Мені дуже не подобається, що в дітей забрали їхній єдиний майданчик”. Громадяни подали колективну заяву до місцевого ЖЕКу, в якій висловили своє обурення щодо встановленої огорожі, але у відповідь наразі немає жодної реакції.

Археологічні розкопки, які вестимуть на розі вулиць Краківської та Вірменської на території дитячого майданчика, є цілком законними. А про демонтаж дитячого майданчика не йдеться взагалі. Принаймні саме так стверджує віце-президент ТзОВ „Будінвест” Михайло Мужилівський. Про це він заявив під час учорашньої прес-конференції. За його словами, археологічні дослідження, які розпочнуться вже з наступного понеділка, проводитимуть виключно за кошти підприємства.

Що ж до всіх відповідних дозволів, то Михайло Мужилівський запевнив, що вони є.

Як розповів директор інституту „Укрзахідпроектреставрація” Володимир Швець, на ділянці вулиць Краківської-Вірменської розібрали чотири будинки. Під ними могли зберегтися автентичні пивниці, виготовлені у готичному стилі, у дусі Ренесансу. Тому ця територія потребує серйозних археологічних розкопок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *