Коли ж постане “Степан Бандера”?

Ярослав БІЛЯЧ, «Ратуша»

|

З перемогою у тендері на проведення чемпіонату Європи 2012 року у нашій державі розпочалася скрупульозна і напружена робота з реалізації цього непростого і масштабного проекту.

Однак, якщо у деяких містах уже можна спостерігати за певними, хоча й незначними, плодами такої праці, інші міста-господарі наразі зволікають, декларують такі наміри і створюють різноманітні департаменти і комітети. До другої категорії міст, на жаль, можна зарахувати і Львів. У цій ситуації резервні міста Одеса та Харків лише “потирають руки” в надії, що хтось спіткнеться і втратить шанс провести матчі континентальної першості.

Один із найважливіших етапів підготовки до Євро — спорудження стадіонів, на яких, власне, й “ганятимуть” м’яч футболісти 2012 року. До прикладу, у Донецьку вже йде тотальне, у три зміни без вихідних, спорудження арени, яка прийматиме поєдинки. Донецький стадіон буде п’ятизірковим. Окрім стадіону, там працюватимуть ресторани, кафе, бари, готелі, тренажерні зали, спа-салони тощо. “Чашу” споруди вже можуть сфотографувати цікаві туристи у центрі Донбасу. А що у Львові? У нас, за словами координатора проекту Євро-2012 у місті Остапа Процика, ще немає навіть проекту стадіону і достеменно не відомо, яка фірма його будуватиме. Хоча, заради справедливості, варто зазначити, що ситуація з Донецьком не зовсім типова, адже там є Ринат Ахметов, який розпочав будівництво за власний кошт. У нашому ж регіоні таких фанатів футболу, як “багатенький дядя Ренат”, наразі немає.

Як відомо, у Львові під спорудження футбольної арени виділили ділянку розміром 25 гектарів біля Львівського іподрому по вулиці Стрийській. Ефемерна, на разі, споруда зможе прийняти 32 тисячі глядачів. Коштуватиме проект приблизно 50 млн євро. Такі дані можна почерпнути з концепції споруди, яку міська рада замовляла у німецької фірми HOCHTIEF Construction AG спеціально до презентації нашого міста, як претендента на проведення матчів Євро. Нині концепція стадіону — єдиний чіткий і реальний крок до реалізації будівлі. Решта — лише слова.

Проект споруди замовлятиме інвестор. Як розповів пан Процик “Ратуші”, наступного тижня відбудеться зустріч з представниками HOCHTIEF Construction AG, під час якої з’ясують усі деталі. Лише тоді будівництво арени набуде чіткіших контурів. “Можливо, власне проект стадіону розроблятиме і не ця компанія, проведуть тендер на право будівництва. Щодо інвестора, то ос­кільки це справа загальнонаціонального масштабу, основні грошові вливання на побудову стадіону у Львові надійдуть із державного бюджету. У якій саме кількості, з’ясується після прийняття всіх необхідних законів та інших документів на державному рівні”, — пояснив Остап Процик. За його словами, другим джерелом фінансів на спортивну споруду стане місцевий бюджет. Третій — приватний інвестор. “Міська влада зацікавлена, щоб у ролі приватного інвестора виступили люди, які безпосередньо пов’язані з футболом: керівники футбольних клубів “Карпати” і “Львів”, — пояснив координатор. До речі, саме німецьку компанію, яка працювала над проектом будівництва стадіону в Дніпропетровську, спеціалісти вважають фаворитом у тендері на будівництво арени у місті Лева.

Як бачимо, наразі у будівництві нової спортивної споруди у Львові існує більше запитань, аніж відповідей. Отже, ще не скоро дізнаємося про назву стадіону, на якому гратимуть європейські збірні під час чемпіонату континенту. Однак львівські вболівальники вже пропонують свої варіанти. На футбольних форумах шанувальники гри пишуть, що найкращими ва­ріантами для споруди, що, сподіваємося. таки невдовзі почне “прорізатися” біля іподрому, є назви “Стадіон імені Степана Бандери” або “Ігор Кульчицький” (на честь ветерана “Карпат”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *