Олег Тягнибок: "Знищувати треба не лише пам’ятники...”

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Минулого тижня депутати Львівської міськради підтримали ідею ВО “Свободи” про демонтаж символів імперсько-більшовицького режиму.

На сесії проголосували за створення комісії, на плечі якої ляже інвентаризація усіх радянських топонімів. Адже, за словами “свободівців”, виконавців голодомору, репресій потрібно знищувати, а не увічнювати у пам`ятниках.

На початку травня політвиконком ВО “Свобода” доручив усім обласним партійним осередкам звернутися до органів влади з пропозицією інвентаризації і демонтажу символів, що прославляють натхненників та організаторів трагічних сторінок української історії. Однак чи не призведуть такі ідеї до масових заворушень у суспільстві?

Про плани щодо знищення низки радянських пам`ятників “УіЧ” розповів лідер ВО “Свободи” Олег Тягнибок.

— Чим зумовлене рішення про знищення так званих більшовицьких пам`ятників?

— Позиція щодо ліквідації пам`ятників, топонімів та символів тоталітарно-більшовицької окупаційної епохи — один з пунктів передвиборчої програми “захисту українців” ВО “Свобода”. Ми вважаємо, що ліквідація усіх символів — необхідний поступ України як розвинутої цивілізованої держави. Потрібно обрубати хвіст тоталітарного минулого. Це абсурдно, коли у центрі Києва стоїть пам`ятник Косіору, який був одним з організаторів та виконавцем Голодомору 1932-1933 років. Логічне запитання: навіщо Верховна Рада України ухвалила закон про визнання Голодомору геноцидом українського народу, якщо в Україні досі стоять монументи його виконавцям? Наприклад, у Дніпропетровську поставили велетенський пам`ятник Петровському, який теж причетний до Голодомору. Місто Кіровогорад назвали на честь Кірова — одного з нищителів української нації. Доки ми ходитимемо вулицями Леніна, площами Карла Маркса?

Згадані пам`ятники негативно впливають на українську молодь, яку треба виховувати в дусі українських традицій. На жаль, молодь орієнтується не на ті цінності. Це трагедія! Вважаємо, що такі символи треба знищувати, оскільки у Європі пішла аналогічна хвиля. На Львівщині демонтували пам`ятники на початку 90-х років, але чимало їх ще залишилося.

— Про які пам`ятники йдеться?

— Ми схвалили ідею Президента України Віктора Ющенка про створення Музею жертвам тоталітаризму в Україні. Отже, деякі пам`ятники, що мають мистецьку цінність, необхідно перенести у спеціальний музей.

Ми виступаємо за демонтаж радянських пам`ятників у всій Україні. Київська організація ВО “Свобода” активно бореться за те, щоби у столиці демонтували пам`ятник Косіору та Леніну. Ми боремося за демонтаж останнього у Ніжині. Наприклад, на київському Будинку профспілок був символ — cерп і молот. Завдяки моїм депутатським запитам до народних депутатів України його знищили.

Знищувати треба не лише пам`ятники, а й погруддя. Наприклад, на одному з будинків на площі Маланюка у Львові досі є погруддя радянського письменника Степана Тудора. Найкраще, щоби на цьому місці був пам`ятник українському герою.

Депутатська комісія повинна ухвалити рішення про те, що робити з пам`ятниками. Ми наполягаємо демонтувати скульптури тих письменників, які активно співпрацювали з комуністичною владою та виконували їх вказівки. У Львові їх небагато, на відміну від міст Східної України.

— Хто фінансуватиме демонтажні роботи?

— Звичайно, це робитимуть за кошти місцевої та обласної рад. До слова, на тих пам`ятниках можна заробити! Так, монумент Першій кінній армії у Буському районі виготовлений з дорогих кольорових металів. Продавши його на аукціоні, кошти можна пожертвувати дитячим будинкам. Чи, скажімо, перекрити фінансово демонтаж інших топонімів тоталітарної системи. Спеціальна комісія, до складу якої ввійдуть фахівці-історики, архітектори, повинні також підрахувати необхідну суму для демонтажу.

— Ви передбачили політичні наслідки демонтажу?

— Це наша держава, ми вирішуємо внутрішні справи. Час відходити від психологічних стереотипів про молодшого брата Росію. Радянський режим знищив понад 20 мільйонів українців лише за століття: голодоморами, розстрілами, репресіями.

Демонтувати пам`ятники, ймовірно, розпочнуть цього року. Завдяки змінам у місцевому бюджету можна вирішити проблему. Якщо влада говоритиме про брак фінансування, ми допоможемо…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *