Битва за межу

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Справжні пристрасті, ніби перенесені зі сторінок “Кайдашевої сім`ї”, розпалилися на подвір`ї однієї із львівських родин. Головні персонажі конфлікту — депутат Львівської міської ради від БЮТу Олег Породко та його рідна тітка Євгенія Малашкевич.

“Холодна війна” триває уже більше року. Предметом сварки стала батьківська хата.

56-річна пенсіонерка Євгенія Малашкевич майже все життя прожила у Львові на вулиці Рівненській, 9 (бічна Городоцької) разом з батьками та двома синами. П`ять років тому глава родини помер. Перед цим чоловік розділив своє майно (два будинки у дворі) між донькою та сином. Менший будинок чоловік заповів синові, а сам з дружиною і наймолодшою донькою Євгенією залишився жити у більшому. Та братові пані Євгенії здалося, що батько вчинив несправедливо, і він звернувся до суду. Пан Роман Породко стверджував, що сестра підробила документи на дарування хати. Нині “добру” справу батька продовжив його син Олег Породко.

“Суд та експертизу можна підкупити”

Старенький будинок, в якому мешкає пані Євгенія зі сином і мамою, ледве видніється за двоповерховою будівлею.

“Ось тут Олег з батьком хочуть звести високий паркан, — пані Євгенія показує на межу, яка проходить перед її вікнами. — У нас у хаті вже зараз, як у підвалі, а потім будемо жити, як у зоні.”

Жінка запрошує до хати. У старенькій трикімнатній оселі темно та сиро.

На нашому подвір`ї було дві хати, — розповідає Євгенія Малашкевич. — Десять років тому батько подарував одну мені, а другу — старшому братові Романові. Тато з мамою допомагали мені виховувати синів, бо життя з чоловіком не склалося. Вони мене шкодували і намагалися хоч якось підтримати”.

Тим часом брат Роман разом зі сином почали зводити на подвір`ї двоповерховий особняк. Жінка запевняє, що робили вони це без дозволу.

“Згодом брат з племінником вирішили розширити свій маєток і подали заяву до суду, мовляв, я підробила підписи батька у документах на дарування хати, — продовжує Євгенія Малашкевич. — Насправді ж Роман сам викрав у батька документ на право власності. Про це я дізналася від мами лише тепер”.

Євгенія Григорівна каже, що конфлікт сягнув апогею, коли її племінник став депутатом Львівської міської ради. Саме тоді, як запевняє жінка, він почав відкриту війну, користуючись своїм становищем.

“Коли племінник минулого року став депутатом, — продовжує пані Євгенія, — він розпочав активно приватизовувати земельну ділянку, яка є у загальному користуванні. Олег вимагав, аби я дала дозвіл на приватизацію, інакше, казав, зробить це і без мого підпису. Він також наголосив, що зможе підкупити суд та експертизу”.

Торік у травні в Залізничному суді Львова розглядали позов Романа Породка про фальсифікацію документів на дарування будинку. Тоді хату пані Євгенії арештували.

“Одразу після суду мій племінник Олег поставив замок на хвіртці, — плаче жінка. — Відтоді на вулицю ходимо через город. Бувало, не раз до мами приїжджала “швидка” і відразу їхала назад, бо лікарі не знали, як потрапити до хати”.

Євгенія Григорівна звернулася до міської ради. Рішучий крок тітки дещо стурбував Олега Породка, і він попросив жінку забрати звернення.

“Я забрала ту заяву і поїхала до Олега, — плаче жінка. — А він вилетів на подвір`я і щосили штовхнув мене. Я впала. Потім він викликав міліцію і написав заяву, буцімто я кинулася на нього з ножем. Тоді правоохоронці незаконно обшукали мій стрих”.

“То все підкуплене, — долучається до розмови мама Євгенії Малашкевич — пані Меланія. — Ми з чоловіком записали цю хату на Женю. Те, що зараз роблять син з племінником, нехай це їм Бог простить. Син до мене уже рік не заходить. Чому я тепер маю йти зі своєї хати, яку ми побудували з чоловіком?!”

Євгенія Малашкевич зверталася в усі можливі інстанції. Та беззахисна жінка усюди стикається з байдужістю. Останню надію пані Євгенія покладає на суд, до якого планує звернутися.

“Вона сама віддасть нам ту хату”

Сучасний особняк на Рівненській, 9-а вражає своїми розмірами та яскравістю. На тлі стареньких будиночків, які тут стоять ще зі середини минулого століття, оселя Породків здається неприступною фортецею. Уже з порога відчувається гламурний смак господарів. Олег Романович постійно поглядає на годинник, натякаючи на свою зайнятість.

“Між мною і тіткою немає ніякого конфлікту, — розпочав пан Породко. — У неї сварка зі сестрами (дві старші сестри мешкають окремо — І.Г.) та братом. Але зараз вона хоче ходити через моє подвір`я. А хто знає, може, завтра вона продасть свою хату і ті люди теж ходитимуть через мою територію? Так, тітка мені вже пропонувала купити її будинок. Та нащо він мені? У мене є особняк і три квартири у центрі!”

Олег Породко запевняє, що його тітка підробила документи на дарування будинку.

“Ми нічого не знали про те, що батько подарував хату Жені, — продовжує Породко-старший. — Це стало відомо торік, коли найстарша сестра повернулася з Італії. Коли ми звернулися до суду, Женя почала усюди писати”.

“Моя тітка — квартирна аферистка, — втручається Олег Романович. — Вона має ще дві квартири у Львові і тепер хоче продати цей будинок за шалені кошти. Якщо вона і надалі писатиме на мене, я подам до суду на відшкодування моральних збитків. Тоді вона сама віддасть нам цей будинок”.

Олег Романович також наголосив, що такий самий позов чекатиме і на газету “УіЧ”, якщо у матеріалі буде бодай якийсь компромат на нього.

“Усе має вирішити суд”

У ЖЕКу № 305, на території якого розташувався “конфліктний” будинок, нам повідомили, що вплинути на ситуацію не можуть.

“Цей будинок — приватний, — пояснює головний інженер ЖЕКу Оксана Роман. — Це особистий конфлікт, які обидві сім`ї мають вирішувати у суді. Пані Малашкевич до нас уже зверталася неодноразово. Вона запевняє, що Породко зачиняє на замок її хвіртку. Коли ж ми ходили на перевірку, то вона була відчинена”.

Схоже, конфлікт між родинами триватиме ще довго. Обидві сторони наразі чекають рішення суду. Сподіватимемось, воно буде справедливим. Утім, прикро, що близькі люди не хочуть дійти компромісу і помиритися. Прикметно, що активним учасником конфлікту є депутат, який вирішує проблеми львів`ян, а з рідними людьми порозумітися не може.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *