Реінкарнація Плюща

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Українська громада вже звикла до нестандартних кадрових ходів Президента України. Але те, що сталося минулої суботи, здивувало навіть тих, кого вже нічим, як кажуть, не зворохобиш.

Маю на увазі призначення Віктором Андрійовичем на посаду cекретаря Ради національної безпеки та оборони Івана Степановича Плюща.

Можливо, пан Президент згадав колоритні слова пана Плюща трирічної давнини про “вміння” першого підбирати для себе команду: “Ну, хлопці, ви мене вдивляєте! Та скільки ж можна?! І хто ж вам таку свиню підсунув? Маю на увазі вашу доблесну команду, ваших помічників, стратегів та виконавців…” А, може, Ющенку хтось підсунув інтерв`ю з Плющем, де двічі екс-голова Верховної Ради розповідає про те, як він вивів на початку 90-х нинішнього Президента у люди: “Віктора Андрійовича я вперше побачив у 1992 році на заході банку “Україна” (тоді Вадим Гетьман був керуючим банку, а Віктор його заступником). Він впав мені в око як молода людина, яка володіє азами ринкової економіки. І коли прийшло розуміння, що з радянськими грошима — трагедія і що Україні треба виходити з рубльової зони, я згадав Віктора Ющенка. Розумів, що з Вадимом Гетьманом ми з тієї ситуації не вирвемося, бо він був дуже обережний. Я, як голова Верховної Ради, переговорив і з Президентом, і з прем`єр-міністром, після чого Віктор Ющенко очолив Національний банк”. Отже, так виглядає, що саме Плющ був своєрідним “хрещеним батьком” у кар`єрі Ющенка.

Деякі аналітики стверджують, що вирішальною для Президента стала озвучена минулого тижня фраза Івана Степановича про те, що він допускає проведення позачергових виборів без Партії регіонів, СПУ та КПУ, оскільки “вибори проводять для виборців, а не для партій”.

На думку народного депутата Володимира Сівковича, Віталій Гайдук, який очолював РНБОУ із жовтня минулого року, написав заяву про відставку, “бо не захотів брати участі у цьому балагані і у “злочинних планах” команди Президента. Народний депутат також переконаний: призначення Плюща на цю посаду свідчить про те, що найближче оточення Ющенка, зокрема керівник секретаріату Віктор Балога, планує радикальні дії, а Івана Степановича готують на посаду майбутнього голови Верховної Ради.

Не такий категоричний у висловлюваннях колега Сівковича по фракції Михайло Чечетов, який вважає Плюща мудрою і виваженою людиною, яка має величезний життєвий та політичний досвід. Він також переконаний, що позиція Івана Степановича буде державною і продуманою.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз висловив припущення, що відставка Віталія Гайдука пов`язана з авантюрною політикою декого із Секретаріату Президента, у якій екс-секретар РНБОУ не хотів брати участі.

Експерти також не виключають, що новий чільник Радбезу намагатиметься реалізувати свою давню ідею про широку коаліцію у форматі “Нашої України”, БЮТу та Партії регіонів. Має право на життя і думка про те, що згадане призначення — спроба Ющенка забезпечити для себе надійний тил у випадку загострення політичної кризи. У цьому контексті Іван Степанович, як досвідчений і хитрий політик, може зрушити з місця переговорний процес між Президентом і прем`єр-міністром стосовно дати проведення позачергових виборів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *