Поганий мир кращий від доброї війни, або Про що думав Янукович у Барселоні?

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Сьогодні вже очевидно, що Віктор Федорович таки зумів угамувати “мілітаристське” лобі у середовищі Партії регіонів, що вперто не погоджувалося на дострокові вибори до Верховної Ради.

Основним мотивом для прем`єр-міністра була та обставина, що в ескалації конфлікту не зацікавлена найбільш впливова бізнесова частина фракції, яка вважає, що поганий мир кращий від будь-якої війни.

Дехто з експертів стверджує, що погодитись на дострокові вибори Віктора Януковича підштовхнула амбіційність голови Верховної Ради Олександра Мороза, який почав перехоплювати ініціативу у переговорному процесі.

Віктор Янукович також зважив і на ту обставину, що вихід із політичної кризи треба шукати у конституційному руслі, бо в іншому разі наша країна може перетворитися на Югославію періоду розпаду. А якщо врахувати, що в Україні є атомні електростанції, то неважко уявити, яку небезпеку не тільки для нас, а і для всієї Європи спричинив би силовий конфлікт.

Отже, вибори таки відбудуться. Єдине, про що ще не домовилися влада і опозиція, то це про дату їх проведення. Лідер БЮТ Юлія Тимошенко торпедує Президента, щоб народ прийшов на виборчі дільниці у червні, тоді як Партія регіонів воліла б перенести голосування на осінь. Тимошенко та її соратники неодноразово заявляли, що вибори можуть відбутися і без Партії регіонів, комуністів і соціалістів. У такому випадку вони могли б розраховувати на 40 відсотків, що є небезпекою не тільки для “регіоналів”, а й для Ющенка. Звісно, такого волевиявлення не зрозуміла б половина населення, що призвело б до фактичного розколу країни, в якій частина б визнавала попередню Верховну Раду, інша — “слухалась” би новообраної.

Саме ці обставини і змусили двох Вікторів розпочати перемовини. Ясна річ, сьогодні ще важко спрогнозувати, чим закінчиться їхній діалог. Адже не тільки дата є каменем спотикання між сторонами.

“Регіонали” переконані, що для того, щоб виборча кампанія була успішною, потрібно прийняти необхідні закони, переформувати Центрвиборчком і змінити його назву на Національну виборчу комісію, створити державний реєстр виборців. Партія регіонів також пропонує, щоб кадрові призначення Президента відбувалися за погодження з прем`єром.

Третя частина так званої “дорожньої карти”, котру обговорюватимуть Ющенко з Януковичем, — це створення таких умов, які б не дозволили Президенту у майбутньому на власний розсуд розпускати парламент та вносити зміни до Конституції, а також чітке зазначення в Основному Законі підстав для оголошення дострокових виборів.

Попри відсутність прем`єра на території України (у Барселоні українському прем`єр-міністру зробили операцію на меніск), робоча група у вівторок на ранковому засіданні парафувала текст закону про вибори народних депутатів. На черзі — прийняття постанови про забезпечення проведення дострокових виборів. І це вселяє оптимізм, що наші політики таки пробують закопати сокиру війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *