Володимир Бебешко: “Пісню на "Євробачення" готував я разом з Данилком"

Андрій ПАКОШ, “Україна і час”

|

На своєму життєвому шляху львів’янин Володимир Бебешко побачив чимало. Але перш ніж досягнути визнання, йому довелося прикласти максимум зусиль та праці. Ба, більше, свого часу Володимир навіть в тюрмі відсидів.

У 80-х роках в Росії він працював у колективі Юрія Варума (батько Анжеліки Варум – А.П.) Тоді возив зі Львова апаратуру на продаж. Таким чином приторговував, адже на ті часи з одного концерту музиканти отримували по 10 карбованців гонорару. Та коли в Радянському Союзі почалася “боротьба” з тіньовими бізнесменами, Володимир одразу попався. Його забрали просто з гастролів. Як наслідок, за нанесення збитку державі — штраф 250 карбованців та чотири роки посиленого режиму. Два роки відсидів у зоні. Сьогодні про цей період життя згадує абсолютно спокійно і навіть не соромиться, що пройшов через таку школу. Після звільнення знову поїхав до Москви, де став активно працювати, а потім помандрував до Києва, звідки заново розпочав свою кар’єру.

— Коли востаннє були у Львові?

— Не пригадую, десь на Різдво чи на Паску. Найближчим часом збираюся до Львова, бо, на мій погляд, там буде проходити досить видатна подія. З Америки приїде колишня група “Арніка”. В нас буде спільний концерт, де гратиму наживо на бас гітарі разом із ними. Окрім того, будуть “Мандри” та група Саші Балабана. Ми будемо п’ять днів у Львові, а концерт відбудеться першого червня.

— Наскільки складно вам було пробитися до столиці?

— Раніше було не так важко, як зараз. Мені теж було нелегко, але завдяки своїй праці вибився. Нині пробитися у Києві кудись досить складно, адже високий рівень конкуренції. Хто сюди приїжджає, стикається з проблемами працевлаштування та житла. Місто перенасичене, адже всі хочуть працювати, а місць бракує. На мій погляд, тільки найбільш наполегливі і талановиті можуть досягти успіху.

— Чому люди не пробують щастя в інших містах України?

— Київ — це столиця і фінансування тут йде набагато вище. В іншому місті такого немає. Хоча, як на мене, це дурниця. Навіть у Львові, якщо би наші бізнесмени допомагали талантам, можна було би робити цікаві фестивалі. Все залежить від влади та багатіїв, які б “вклали” трішки грошей в розвиток свого міста.

— Чому бізнесмени не дуже охоче діляться грошима з культурою?

— Думаю, все залежить від людей. Але ж не потрібно забувати одну Божу заповідь: якщо маєш багато грошей, то треба одну десятину скеровувати на благодійність. Якщо цього не робити, можна втратити все.

Ні на кого не ображаємося

— З огляду на останні події на телеканалі “Інтер”, чи можна очікувати що “Шанс” буде закрито?

— Я не в курсі, бо не є працівником “Інтеру”. Мене запросили, але що стосується цієї програми, то їй нічого не загрожуватиме. Адже рейтинг програми високий і вона зможе проіснувати на будь-якому каналі.

— Що мається на увазі під “мене запросили”?

— Я працюю в Ігоря Кондратюка музичним продюсером програми “Шанс”, яка не є власністю “Інтеру”. Вона належить Ігорю Кондратюку, який продає її телеканалові.

— Як складається музична кар’єра переможців програми “Шанс”?

— Не треба плутати передачу “Шанс” з російською “Фабрикою зірок”. Програма “Шанс” за один день показує, як можна просту людину перетворити на зірку. А подальшого продовження з приводу співпраці як такого немає. Виняток — Віталій Козловський, якого ми розкрутили. Ми не продукуємо зірок, а Козловському просто поталанило.

— Чому не продюсуєте зірок далі?

— Якщо чесно, ми від нічого не відмовляємося. Просто я дуже зайнятий, а окрім того, ми не маємо продюсерського центру. Можливо, в майбутньому, коли створю такий центр, буду збирати найталановитіших людей і пробуватиму допомогти стати їм відомими співаками та співачками.

— Розкажіть про фрагменти з програми, які не потрапляють на екрани телевізорів?

— Повірте, на зйомках трапляються різні казуси, але все у руках режисера. Буває, що ми сваримося і виражаємося поганими словами. Коли змонтували “чорний” “Шанс”, куди увійшло все, що не побачили глядачі, то ми мало не обпісялися зі сміху. Чого тільки не витворяли! Історій як таких не було, але цікаві моменти траплялися.

— Іноді учасники програми висловлюють своє невдоволення тим, як їх одягнули чи яку пісню обрали на “Шансі”. Вас це не ображає?

— Абсолютно. Ми робимо свою справу і ні на кого не ображаємося. Ми кажемо: “Ви слухайте нас, а якщо не будете, то беріть відповідальність за все на себе”

— Складається враження, що в “Шансі” учасників зі Львова набагато більше, аніж з інших регіонів України. Чому так стається?

— Львів завжди вирізнявся талановитою молоддю. Не дивно, що багато людей потрапляють на програму саме звідти. Просто так виходить. Хоча, коли детально проаналізувати, то з інших міст теж буде багато представників.

Пісня стане хітом, бо проста і дурна

Нині Володимир Бебешко — доволі відома особистість не тільки в Україні, але й за її межами. До нього приїжджають, з ним хочуть працювати зірки з різних пострадянських країн. Саме тому він виробив свою думку про розвиток музики і вже сьогодні нічого доброго не пророкує, адже всі крутяться в одному болоті і не знають, що вигадати.

— Яким ви бачите розвиток музики в Україні в наступні роки?

— Його немає. Поясню чому. Навіть переглянувши фінал “Євробачення”, зрозумів, що йде повна деградація не тільки в нас, але й у всьому світі. Падає загальний рівень, і це дуже насторожує. Нема цікавого, є повторення, люди крутяться в одному болоті і не знають, що придумати. Якщо хтось з’являється яскравий, то дуже рідко. На українській естраді мене нічого не радує за винятком однієї команди, яка здивувала — Ірена Карпа та група “Фактично самі”.

— З чим це пов’язано?

— Зараз ми переживаємо такий вік. Коли був підйом “Бітлз”, відбувався підйом у музиці, а зараз маємо спад. Можливо епоха минеться і буде знову новий підйом.

— За скільки років відбудуться зрушення?

— А це пов’язано не тільки з музикою, але з життям людей. Зараз панує повна бездуховність.

–Наскільки великим є вплив політичної ситуації в країні на розвиток музики?

— Як на мене, вона дуже сильно впливає. Якби наша країна була стабільною в економічному та політичному плані, відповідно розвивалася б музика та мистецтво. А так всі думають, як витягнути артиста, аби той підтримав їхню партію. Повірте, цього разу будуть вибори і вже дуже багато артистів підтримає тих, хто більше заплатить.

— Наскільки це правильно, а як же власна позиція?

— Це не має ніякого значення. Просто настає час, за який можна забрати гроші в тих, хто ними запакувався до кінця життя.

— Оцініть виступ Вєрки Сердючки на “Євробаченні” у Фінляндії?

— Чесно зізнаюся, не думав про те, що Данилко переможе на конкурсі. Але він перевершив мої сподівання. Перед початком конкурсу ставив його на шосте-сьоме місце, а вийшло друге. Не буду хвалитися, але цю пісню готував я разом із Данилком. Ми вираховували, що ця пісня стане хітом, адже вона проста, дурна і все.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *