Право на пиво

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Унаслідок спостереження за розвитком протистояння між Львівською міською радою та підприємцями, висновок напрошується один: воно закінчиться не скоро.

Схоже на те, що чиновники оголосили війну малому бізнесу у Львові та всіляко намагаються його обмежити. Спочатку міська рада ввела мораторій на видачу дозволів на встановлення малих архітектурних форм (МАФів) та почала демонтаж кіосків, у деяких випадках, на думку підприємців, – незаконний. Після того, як представники малого бізнесу почали активно протестувати проти таких дій владоможців, для пошуку компромісу було створено спеціальну комісію, до складу якої увійшли і підприємці. Але наразі комісія ще не прийняла жодного рішення.

Наступною атакою міських чиновників на львівський малий бізнес стало рішення міського виконавчого комітету від 30 березня 2007 року, яке забороняє торгувати алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами в об’єктах роздрібної торгівлі, розташованих у МАФах, а також у стаціонарних об’єктах торгівлі, розміщених у спільних будівлях із навчальними та дошкільними закладами, закладами охорони здоров’я, місцях проведення спортивних змагань. Щодо цигарок, то їх також не можна продавати в кіосках, розміщених на відстані менше 200 метрів від зазначених закладів, а також на території окремих парків і скверів. У такий спосіб, як твердять чиновники, вони намагаються наблизити Львів до європейських стандартів та покращити благоустрій міста. Підприємці ж запевняють, що у такий спосіб влада лобіює інтереси великого бізнесу, ігноруючи інтереси львіських виробників продукції.

«Понад 60 відсотків продукції, яку продають у кіосках, виготовлено на львівських підприємствах, – розповідає «Погляду» Андрій Антонищак, представник підприємців Шевченківського району. – У той же час у супермаркетах продають 90 відсотків товарів нельвівського виробництва. Окрім того, у кіосках завжди свіжий товар, бо там немає площі для зберігання великої кількості продукітв. Міський голова Андрій Садовий звідкись взяв дані, що 95 відсоткам львів’ян кіоски не потрібні. Проте люди й далі купують товар у МАФах, а дані мера ще треба перевірити».

За словами пана Антонищака, підприємці ігнорують незаконне рішення виконкому і далі торгують пивом. Проте робити це вони можуть лише до закінчення терміну дії дозволів та ліцензій – нових чиновники вже не видадуть. Тому, щоб захистити свої права, підприємці, які створили громадську організацію «Об’єднання підприємців «Місто Лева» звернулися зі скаргою на рішення виконкому до Генеральної прокуратури України, прокурора Львівської області та прокурора Львова, а також подали до суду. На їхню думку, виконком порушив українське законодавство, бо не вповноважений обмежувати торгівлю пивом та забороняти торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами у певних об’єктах торгівлі, залежно від їх капітальності.

За словами підприємців, боротися із курінням та вживанням алкогольних напоїв потрібно, але дії влади спрямовані не проти цих негативних явищ, а, насамперед, проти малого бізнесу, бо заборона не стосується інших закладів, а лише кіосків. Щоб боротися зі шкідливими звичками, треба, передовсім, зменшити чи заборонити зовнішню рекламу алкоголю і тютюну, а також займатися освітньою роботою з молоддю.

У коментарі «Погляду» директор департаменту економічної політики Олег Синютка сказав, що підприємці мають повне право подавати до суду і якщо рішення виконкому визнають незаконним, то міська рада готова його скасувати. «Рішення виконкому я вважаю законним. Воно вступило у дію з першого травня 2007 року. Поки що ми домовились не застосовувати жодних санкцій щодо суб’єктів підприємницької діяльності, які його не виконують, але надалі вони повинні діяти відповідно до чинного законодавства», – сказав Олег Синютка. Отож, війна триває…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *