Нема де жити? Приходь в Ратушу!

Марія СКИРА , „Новий Погляд”

|

Мешканці чотирьох квартир аварійного будинку, який розташовано на площі Соборній, 15 розпочали акцію протесту. Вчора зранку вони переселилися у будинок міської ради. Жити у своїй квартирі далі вони просто не могли.

За словами Світлани Струк, яка разом із трьома дітьми зайняла місце під малою сесійною залою, вона більше не мала куди піти. « Наш будинок визнали аварійним 2002 року і всіх мешканців мали терміново відселити у нові квартири, – розповідає пані Світлана. – Проте відселили 30 сімей, а 9 залишилися й далі проживати в жахливих умовах. Нашу квартиру практично повністю знищила пожежа два роки тому, і відтоді ми винаймали житло. Тепер гроші закінчилися, господиня попросила звільнити приміщення, тому я не знала, куди подітися і прийшла в міську раду, яка мала ще 5 років тому надати нам нову квартиру».

Проте міські чиновники категорично заперечують свою вину у тому, що сталося та відсилають звинувачення на адресу підприємства «Технопарк ЛЗТА», яке у березні 2006 року уклало угоду з міськрадою про взяття у довгострокову оренду на 25 років вільні приміщення будинку, а після відселення мешканців – усієї будівлі.

У рішенні виконавчого комітету від 10 березня 2006 року чітко зазначено «управлінню житлово-комунального господарства відселити мешканців усіх квартир будинку №15 на площі Соборній з залученням коштів ЗАТ «Технопарк ЛЗТА». Проте обидві сторони активно відхрещуються від проблеми, спихаючи вину один на одного. Начальник названого вище управління Марія Желіско сказала журналістам, що відселювати мешканців у нові квартири має орендатор. «Виконком зобов’язав «Технопарк ЛЗТА» відселити мешканців за свій рахунок. До сьогодні, незважаючи на всі пропозиції та листи, які ми писали на адресу підприємства протягом року, представники фірми не дали жодної пропозиції і не запропонували жодної квартири».

Натомість голова ради товариства ЗАТ «Технопарк ЛЗТА», депутат міської ради Юрій Ситник, стверджує, що підприємство було готове виділити кошти для купівлі квартир, але відселювати мешканців мало управління житлово-комунальнго господарства. «Ми неодноразово зверталися до управління з проханням пояснити порядок відселення, але відповіді так і не отримали, – каже Юрій Ситник. – Підприємство не є ріелтерським, щоб шукати людям квартири. Ми були готові витратити 800 тисяч гривень для купівлі квартир. Проте не знайшовши спільної мови з міською радою, вирішили розірвати угоду».

Вияснити точно, хто винен, так і не вдалося. Міський голова Львова Андрій Садовий дав неоднозначну відповідь щодо долі бездомних сімей. Спочатку він сказав, що міська влада консолідарна з позицією мешканців аварійного будинку. І одразу ж додав: «Сьогодні ми пропонуємо їм переїхати у кризовий центр, де передбачені для них місця», незважаючи на те, що люди чітко висловилися, що у кризовий центр не поїдуть.

Щодо інвесторів, то Андрій Іванович сказав, що позаяк орендатор розірвав угоду, то міська рада постарається оперативно знайти нового, який би за короткий термін надав мешканцям нові квартири. «Я довго говорив із керівництвом фірми, щоб вони розірвали орендну угоду, бо з певних причин вони не могли проводити там робити, а також відселити сім’ї».

Пізніше на сайті міської ради з’явилася інформація, що Андрій Садовий доручив директору департаменту житлового господарства та інфраструктури виділити кошти на оренду квартири для сім’ї, що мешкає на Соборній, 15. Кошти буде виділено для проживання сім”ї на період, доки не буде врегульовано усі процедурні питання щодо розірвання угоди про оренду з ЗАТ «Технопарк ЛЗТА».

А поки Львівська міська рада шукатиме нового інвестора, що зможе виконати усі потрібні умови, іншим мешканцям будинку на площі Соборній, 15 доведеться й далі жити в нестерпних умовах та чекати. А доки, не знає ніхто. Можливо, будинок завалиться повністю і тоді проблема зникне. Разом із людьми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *