На поклін до джерела

Богдан МАЗУР , „Новий Погляд”

|

Про цілюще джерело поблизу сіл Новосілки та Раковець Пустомитівського району журналіст «Погляду» чув віддавна. «Я туди часто їжджу з цистернами та баняками по воду, – казав мені приятель. – Повір, що кращої води я зроду не пив…».

Минулого вівторка автор матеріалу побував у Новосілках, скуштував диво-води і переконався в істинності цих слів. Справді, якби всі щоденно пили цю добру воду, то були б значно здоровішими і – без жодного перебільшення – щасливішими…

Поблизу джерела стоять капличка та статуя Пресвятої Богородиці. А сама вода дуже приємна на смак: холодна і цілюща. Місцеві старожили кажуть, що для повного оздоровлення організму та відновлення втрачених сил слід босоніж пройти 12 разів по колу слизьким дном невеличкого озерця, у яке стікає джельний потік. Зізнаюся, більше трьох разів я не подужав: дуже почали ломити кістки на литках. Однак після цього «омовіння» відразу відчув себе набагато краще і здоровіше. А поблизу озерця – маленький вмурований отвір та кшталт міні-кринички. Щоб набрати в долоні води, слід зігнутися мало не в три погибелі. Кажуть, що ця водиця дуже помічна при захворюваннях очей. Найкраще нею вмивати лице та очі вдосвіта та після заходу сонця.

– Ще за часів Союзу до нас приїжджала поважна медична комісія з Одеси, – розповіла «Погляду» мешканка села Новосілки Христина Козак. – Лікарів цікавило, наскільки цілющою є вода з нашого джерела. Вони взяли її на аналіз. І виявилося, що в ній дуже багато корисних мінералів, а найбільше – срібла. Тому воду можна зберігати дуже довго. Вона зовсім не псується…

Історія самого новосільського джерела є дуже цікавою. За словами місцевого старожила, добродія Петра Огоновського, якому вже пішов 95-й рік ще за австрійських часів власник поля виявив джерело на своїй території і звелів його замурувати. Сказано-зроблено, джерело замурували, а заможній дідич несподівано… осліп.

– Від втрати зору чоловік мучився цілих 2 роки, – каже пан Петро. – І одного разу йому приснився сон, у якому отримав пораду відкрити джерело і тричі вмитися цілющою водою. Дідич так і зробив – і знову прозрів. На знак вдячності за власне зцілення власник поля поставив муровану капличку поблизу джерела. Щоправда, під час останньої війни її розібрали. А відновили капличку вже за часів незалежної України, в 90-их роках.

Мій літній співрозмовник розповів, що до джерела ніколи не заростає народна стежина – сюди масово приїжджають львів’яни та мешканці довколишніх сіл. Адже ця вода має не лише відмінні смакові, а й лікувальні властивості. До джерела часто навідуються люди з важкими тілесними недугами. За словами пана Огоновського, всім їм ставало значно легше після купелі у крижаній цілющій воді…

– Наше джерело є благословенним, – переконаний чоловік . — Люди кажуть, що ще в сиву давнину, над цим джерелом навіть об’являлася Матінка Божа. Тоді й почалися регулярні відправи у капличці. А одного разу, ще в молоді роки, я сам був свідком дива. Я тоді вчився на кравця у майстра, який мешкав неподалік джерела. Одного разу увечері, повертаючись додому, побачив у капличці світло. Вранці ми з майстром побачили, що капличка була наглухо зачинена. Що ж це могло бути – не знаю дотепер.

За словами Христини Козак, вода з джерела витікає з-під дуба. Цікаво, що вода в джерелі взимку парує, а влітку залишається крижаною. Однак деякі відчайдухи навіть купаються у цій студені.

– Ми постійно варимо їжу тільки на цій воді, – каже жінка. – Настільки вже звикли до її смаку, що навіть не уявляємо собі чогось іншого. А ви собі набрали води? Зваріть на ній кави і відразу відчуєте зовсім інший смак.

Зварена на джерельній цілющій воді кава видалася напрочуд запашною, смачною і тонізуючою. Лише скуштувавши цього напою, я зміг відчути, наскільки новосільська вода якісно відрізняється від львівської.

Коментар «Погляду»

Завідувач відділення комунальної гігієни Пустомитівської районної санепідстанції Лідія Кузь

«Свого часу ми проводили аналіз цього джерела. За результатами перевірки, вода є доброю і цілком придатною для вживання, у ній відсутні натрій та інші шкідливі компоненти. А щодо цілющості цієї води, то це питання не в нашій компетенції. Можу сказати лише одне: вода якісна за всіма показниками».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *