„Вибори мають відбутися не раніше осені”

Розмовляла Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Михайло Чечетов про підготовку до перевиборів до Верховної Ради.

Те, що говорять про зрив діяльності робочої групи з розробки пропозицій для підготовки до виборів, це дезіеформація, яку поширюють ті, хто насправді хоче зірвати переговорний процес. Робота триває, ідуть пошуки компромісів, вирішення того чи іншого непорозуміння.

– Чи досягнуто вже якихось домовленостей?

– Звичайно, все проходить чудово. Зрозумійте, що не так просто вирішити, усе зробити так швидко. Іноді перговори можуть тривати дні, тижні, місяці… Кожна зі сторін повинна чимось поступитися. Головної домовленості досягнуто у тому плані, що дострокові вибори мають відбутися.

– Про це сторони домовилися ще минулої п’ятниці. Коли ці вибори проведуть?

– На сьогодні немає конституційних основ для проведення виборів. По- перше, ми повинні повернути державу і її органи влади у правове поле, чітко розробити всі закони, які дадуть можливість провести чесно і демократично парламентські вибори. Тільки тоді політики зможуть отримати об’єктивну оцінку виборців. А зараз що? Всі пороз’їжджаються на моря та різних країнах, приїдуть, а в країни новий хаос.

– Ви хочете сказати, що вибори не можуть відбутися улітку?

– Як сьогодні ми можемо провести об’єктивну оцінку, якщо у нас повністю спотворені списки? Потрібно не тільки підготувати законодавчу базу й змінити закон „Про вибори”, а й повністю переглянути списки виборців, змінити законодавство про судочинство. Після цього можна конкретніше говорити про проведення у рамках правового поля дострокових виборів. Зараз усі ці питання перебувають на стадії вирішення, ідуть відповідні дискусії у нормальному режимі.

– Під час цих дискусій обговорюють, на коли буде призначено дату виборів?

– Я ще раз кажу, мова не про дату. Людям до лампочки, коли проводити перевибори. Народ, якщо він вже йде на вибори, хоче, щоби ця затратна процедура, яку фінансують з його кишені, як платника податку, пройшла на совість і мала реальні оціночні результати. Щоби у головного джерела влади, народу, не виникло сумніву, що вибори пройшли легітимно. Щоб не було образ, судів – вибори пройшли демократично і крапка.

– Скільки часу потрібно, аби підготувати державу до чесних, демократичних і легітимних виборів?

– Щонайменше, до осені, тобто десь на кінець листопада.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *