„Не може бути поступок щодо перенесення виборів на осінь”

Розмовляла Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Депутат Володимир Полохало про принциповість і компроміси політичних переговорів.

– Пане Володимире, до вас питання, як до депутата та представника опозиції. Коли комісія з подолання політичної кризи завершить переговорний процес: між сторонами вже виник якийсь прогрес у плані компромісу і винесення єдиного та спільного для всіх рішення?

– На сьогодні важко сказати, наскільки успішними можуть бути переговори членів комісії з подолання політичної кризи. Максимум у п’ятницю (сьогодні – Авт.) ці переговори, які координує опозиція і коаліція, мали би завершитися. Але через диструктивну позицію комуністів і соціалістів, які намагаються максимально пролонгувати тривалість переговорного процесу для того, щоб унеможливити проведення дострокових виборів у найближчий період, перемовини знову зайшли у глухий кут.

– Коли опозиція хоче провести вибори (крайній термін)?

– Найближчим часом, я маю на увазі першу декаду липня. Партія регіонів не приховує, що її влаштовували б дострокові вибори восени, тобто приблизно у середині жовтня-листопаді. Якраз комуністи і соціалісти найактивніше наполягають на цьому, чим виконують сателітну функцію зриву переговорного процесу, щоби унеможливити досягнення компромісу.

– На які поступки може піти опозиція у рамках переговорного процесу?

– Зараз йдеться не про пункти питань, які обоговорюють. Є так званий „малий пакет” вимог, який озвучив президент ще коли він перебував у Вінниці. З цього пакету не було розбіжностей у поглядах сторін. У кожному разі вони не викликають дискусій у рамках переговорів. Головне питання, яким ліві не поступаються – це дата. Ліве крило коаліції проводить практику затягування, а ще краще (на їхній погляд), зриву переговорного процесу. Якщо послухати коментарі комуністів і соціалістів, то максимум, на що вони погоджуються – це вибори восени.

– То чи дійдуть перемовини до свого логічного завершення хоча б до кінця тижня?

– Фактично зараз стоїть вимога у такий короткий період врегулювати цілий комплекс питань, які до цього намагалися вирішити уже 3 роки. Але ж сьогодні ми можемо зробити перший крок, погодивши, насамперед, те, що потрібно для забезпечення волевиявлення громадян. Але, знову ж таки, принциповим залишається єдине питання – це період, коли будуть проведені дострокові парламентські вибори. І тут не може бути поступок щодо перенесення перевиборів.

– Тільки влітку і жодних компромісів – це принцип усіх членів опозиції, якого вони будуть дотримуватися до кінця?

– Так, це є остаточна позиція і „Нашої України” і Блоку Юлії Тимошенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *